Capitool bestormd - Leider extreemrechtse militie schuldig aan opruiing na aanval op Capitool

Nieuws | In de Verenigde Staten zijn dinsdag na een twee maanden durend proces de eerste deelnemers van de aanval op het Capitool in Washington schuldig verklaard aan opruiing. Het gaat om de oprichter van de extreemrechtse militie Oath Keepers, Stewart Rhodes, en een tweede lid van de militie. De twee riskeren 20 jaar cel en kennen in de lente van 2023 hun straf. Drie andere leden van de Oath Keepers werden door de jury na drie dagen van beraadslaging vrijgesproken.

Door Belga

Deel dit nieuws

Rhodes, een ex-militair bekend voor zijn ooglapje en vurige tirades, en vier lokale verantwoordelijken van de militie - Kelly Meggs, Thomas Caldwell, Jessica Watkins en Kenneth Harrelson - werden ervan beschuldigd op 6 januari 2021 het Capitool te hebben bestormd met een duizendtal andere aanhangers van Donald Trump. Volgens de akte van beschuldiging hadden de Oath Keepers "samengezworen om zich met geweld te verzetten tegen de legale overdacht van de presidentiële macht". Zo zou Rhodes al vanaf november 2020 zijn troepen zjin beginnen verzamelen. "We gaan er niet uit geraken zonder burgeroorlog", schreef hij twee dagen na de presidentsverkiezingen op een berichtenapp. Zelf drong Rhodes het Capitool niet binnen, maar hij coördineerde, "als een generaal op het slagveld", van buitenaf zijn troepen over de radio.

Sinds de bestorming van het Capitool, waarbij vijf doden vielen, zijn al meer dan 870 personen opgepakt, een honderdtal van hen kreeg al een gevangenisstraf vanwege gewelddaden tegen de politie. Rhodes en co zijn echter de eersten die zich moesten verantwoorden voor opruiing, een aanklacht gebaseerd op een wet die na de burgeroorlog werd aangenomen om de laatste zuidelijke rebellen te onderdrukken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top