Capitool bestormd - Leider extreemrechtse militie schuldig aan opruiing na aanval op Capitool

Nieuws | In de Verenigde Staten zijn dinsdag de eerste deelnemers van de aanval op het Capitool in Washington schuldig verklaard aan opruiing. Het gaat om de oprichter van de extreemrechtse militie Oath Keepers, Stewart Rhodes, en een tweede lid van de militie. Ze riskeren 20 jaar cel. Drie andere leden van de Oath Keepers werden door de jury vrijgesproken.

Door Belga

Deel dit nieuws

Sinds de bestorming van het Capitool zijn al meer dan 870 personen opgepakt, een honderdtal van hen kreeg al een gevangenisstraf vanwege gewelddaden tegen de politie. Rhodes en co zijn echter de eersten die zich moesten verantwoorden voor opruiing, een aanklacht gebaseerd op een wet die na de burgeroorlog werd aangenomen om de laatste zuidelijke rebellen te onderdrukken.

Rhodes, een ex-militair bekend voor zijn ooglapje en vurige tirades, werd er concreet van beschuldigd dat hij al vanaf november 2020 zijn troepen is beginnen verzamelen. "We gaan er niet uit geraken zonder burgeroorlog", schreef hij twee dagen na de presidentsverkiezingen op een berichtenapp.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top