Jambon ziet "zeer sterk werk" op solotentoonstelling van Hans Op de Beeck in Helsinki

Nieuws | Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon heeft dinsdagavond 'The Quiet Parade' bezocht in het museum Amos Rex in Helsinki. De solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck brengt een Gesamtkunstwerk van 24 sculpturen, een soundscape en een videokunstwerk naar de Finse hoofdstad. Amos Rex spreekt van een succes: sinds de opening op 21 september hebben al 65.000 mensen de tentoonstelling bezocht.

Door Belga

Deel dit nieuws

Op de rand van een grijze rotsformatie zitten twee pubers onhandig hand in hand: hij kijkt haar aan, zij staart in de verte. Op een bank is meisje vredig ingedommeld onder een dekentje. Op een paardenmolen zitten aangeklede skeletten, bevroren in een verstilde danse macabre. De monochrome, grijze sculpturen bevolken het nachtelijke landschap van de kelderverdieping van Amos Rex. Met zijn stille parade wil Op de Beeck, die dinsdagavond samen met Jambon de tentoonstelling bezocht, vragen oproepen en empathie opwekken. Jambon toonde zich onder de indruk van 'A Quiet Parade': hij zag naar eigen zeggen "zeer sterk werk" en een "zeer veelzijdige kunstenaar".

Op de Beeck woont en werkt in Brussel. Hij heeft tot op heden nog geen solotentoonstelling in een van de grote Belgische kunstmusea op zijn naam staan. Amos Rex vermoedt dat tegen eind februari, wanneer de tentoonstelling afloopt, ongeveer 150.000 mensen 'A Quiet Parade' bezocht zullen hebben. Ter vergelijking, in 2019 lokte het S.M.A.K., het museum voor hedendaagse kunst in Gent, 93.000 bezoekers.

Na een tweedaags bezoek aan Estland en Finland, reisde de minister-president dinsdagavond terug naar België.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top