Lineas-locomotief rijdt volledig autonoom in Nederland

Nieuws | Een locomotief van de Belgische spoorvrachtonderneming Lineas heeft volledig autonoom, dus zonder menselijke tussenkomst, een demorit uitgevoerd in Nederland. Daarbij kreeg de locomotief ook te maken met obstakels op de rails, zo meldt Alstom, dat de technologie ontwikkelt, in een persbericht.

Door Belga

Deel dit nieuws

De demonstratie vond plaats nabij de Nederlandse stad Breda. Ze werd uitgevoerd door een rangeerlocomotief van Lineas, uitgerust met de Automatic Train Operation-technologie (ATO) van Alstom die in Charleroi wordt ontwikkeld en een intelligent obstakeldetectiesysteem (ODS) van Elta Systems.

"De autonoom rijdende locomotief werd geconfronteerd met verschillende obstakels - een persoon, een auto, een wagon en een verkeerd geplaatste wissel - en reageerde volledig autonoom en zonder actief ingrijpen door locomotiefbemanning", stelt Alstom. "Onder praktijkomstandigheden bleek het obstakeldetectiesysteem effectief te zijn tot op een afstand van 500 meter van obstakels, wat een aanzienlijke veiligheidsbuffer oplevert op rangeerterreinen."

De demorit maakt volgens de betrokkenen de weg vrij voor een bredere toepassing van autonoom rijden tijdens rangeerhandelingen. Hij vormde de afsluiting van een reeks tests die deel uitmaken van een partnerschap tussen Lineas, Alstom en de Nederlandse spoornetbeheerder ProRail. 

De demonstratie was er een op de hoogst mogelijke automatiseringsgraad - GoA4 -, "wat betekent volledig geautomatiseerd starten, rijden, stoppen en omgaan met obstakels zonder directe betrokkenheid van bemanning tijdens het rangeren".

Alstom heeft naar eigen zeggen al succesvolle ATO-tests uitgevoerd in Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top