NAVO belooft Oekraïne meer hulp

Nieuws | De NAVO heeft beloofd de steun aan Oekraïne verder op te voeren. De alliantie zal zo helpen in het herstel van de energie-infrastructuur van Oekraïne, na een reeks Russische raket- en drone-aanvallen op die infrastructuur. Dat staat in een verklaring die de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Boekarest hebben aangenomen.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De bondgenoten zullen Oekraïne helpen terwijl het de energie-infrastructuur herstelt en de bevolking beschermt tegen raketaanvallen", staat in de gezamenlijke verklaring.

Met het oog op de wens van Oekraïne om lid te worden van de NAVO, maakten de ministers echter duidelijk dat er voorlopig geen versnelde procedure komt. Ze verwezen daarvoor naar de beslissing van de NAVO-top in 2008. Toen stemden de lidstaten in met een toekomstig lidmaatschap van Oekraïne en Georgië, die daarvoor eerst het programma voor kandidaat-lidstaten moeten doorlopen. Zulke programma's zijn nog niet gestart.

De ministers veroordelen de Russische aanvallen die "miljoenen Oekraïners beroven van basisdiensten". De Russische invasie brengt vrede, vrijheid en welvaart in gevaar, staat in de verklaring. Bovendien heeft de oorlog de globale voedselvoorraad getroffen en zijn de zwakste landen en bevolkingsgroepen in de wereld daardoor bedreigd.

"Allen die voor oorlogsmisdaden (...) verantwoordelijk zijn, moeten voor het gerecht gebracht worden", klinkt het nog. De gruwelijkheden die de Oekraïense bevolking moest ondergaan, net als mensenrechtenschendingen, worden veroordeeld.

De NAVO zal Oekraïne nu helpen "de weerbaarheid te versterken, haar volk te beschermen en de Russische misinformatiecampagnes en leugens tegen te gaan".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top