Chinese politie rukt massaal uit om protesten te ontmoedigen

Nieuws | De Chinese politie heeft haar aanwezigheid in een aantal metropolen aanzienlijk verhoogd. Dit in een poging om het aanzwellende protest tegen het 'zerocovidbeleid' van president Xi Jinping de kop in te drukken.

Door Belga

Deel dit nieuws

Zo was de Chinese politie maandag duidelijk aanwezig in hoofdstad Peking, maar ook in Shanghai en verschillende andere grootsteden. De agenten onderzochten er ook gsm's van passanten.

Ondertussen wil de Chinese regering van geen ontevredenheid onder het volk weten. "Onder het leiderschap van de Chinese Communistische Partij en met de steun van het Chinese volk zal onze strijd tegen het coronavirus succesvol zijn", klonk het bij Zhao Lijian, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zondag kwamen op verschillende plaatsen in het land honderden mensen de straat op om hun onvrede te uiten omtrent de verregaande lockdowns die het land nu al meer dan drie jaar in hun greep houden.

De onvrede broedt al lang onderhuids. Een brand in een appartementsgebouw in Ürümqi in Xinjiang, waarbij donderdagavond tien mensen om het leven kwamen, bleek de druppel. De reddingsoperatie zou namelijk bemoeilijkt geweest zijn door de strenge coronamaatregelen.

China heeft momenteel af te rekenen met de zwaarste coronagolf sinds het begin van de pandemie. Maandag werd met circa 40.000 nieuwe besmettingen opnieuw een record genoteerd. Experts schatten dat een vijfde van alle Chinezen momenteel in lockdown zit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top