EU maakt miljoenen vrij voor ontwikkeling vaccin tegen nieuwe ebolavariant

Nieuws | De Europese Commissie maakt 5 miljoen euro uit het gezondheidsbudget van de EU vrij voor de ontwikkeling van vaccins tegen en behandelingen van de nieuwe ebolavariant die huis houdt in Oeganda. Tegen de zogenaamde Soedanese variant (SUDV) is momenteel nog geen vaccin of behandeling mogelijk.

Door Belga

Deel dit nieuws

Sinds de start van de ebola-uitbraak op 20 september werden in Oeganda al 141 bevestigde gevallen gemeld. De ziekte maakte al zeker 55 dodelijke slachtoffers, 22 anderen zijn mogelijk aan het virus bezweken, leren de jongste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die dateren van 24 november.

Tegen de zogenaamde 'Zaïre-variant' van het ebolavirus, die in 2014 een grote uitbraak veroorzaakte in West-Afrika, bestaan twee vaccins, maar die werken niet tegen de Soedan-variant die nu toeslaat in Oeganda. Wel worden drie nieuwe kandidaat-vaccins volop getest.

De Europese Unie trekt nu 5 miljoen euro uit om klinische proeven met kandidaat-vaccins en met mogelijke behandelingen tegen de Soedan-variant te cofinancieren. "De dodelijke uitbraak in Oeganda is erg zorgwekkend, en de EU zal de noodmaatregelen om die uitbraak in te dammen en te controleren dan ook steunen", zegt Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides.

Die Europese hulp bestaat onder meer uit het investeren in het onderzoek naar en de ontwikkeling van vaccins en behandelingen. "Dit is een concreet voorbeeld van hoe onze initiatieven onder de vlag van de Europese Gezondheidsunie voorbij de grenzen van de EU gaan", zegt Kyriakides.

Vier miljoen euro is bestemd voor vaccintesten onder beheer van de WHO en de Oegandese regering. Naar therapeutische tests gaat een miljoen euro.

In oktober trok de EU al 3,2 miljoen euro uit voor humanitaire noodhulp voor Oeganda, in de context van de ebola-uitbraak.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top