LEC: Een transferperiode vol verrassingen

Nieuws | Het nieuwe seizoen nadert, en zoals elk jaar passen de teams in de Europese League of Legends-competitie hun rosters aan in de hoop competitiever voor de dag te komen. Er vonden veel transfers plaats voor dit nieuwe seizoen. En het minste wat we kunnen zeggen is dat er nogal wat verrassingen tussenzaten…

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het nieuwe seizoen van de League of Legends European Championship nadert. In het tussenseizoen krijgen de deelnemende teams tijd om aan hun rosters te sleutelen. Riot Games kondigde een paar dagen geleden aan dat het format van de competitie aangepast en vernieuwd zal worden.

Zoals tijdens elke transferperiode zijn de teams bezig met het aanpassen van hun rosters. Dit is een mooie gelegenheid om de verschillende transfers op te lijsten en de rosters van het LEC voor volgend seizoen te bestuderen.

Hoewel er nog geen geruchten zijn bevestigd, lijken de rosters min of meer vast te staan. Dit is een overzicht van hoe het volgende Europese seizoen eruit zou moeten zien.

KOI x Rogue: Een stabiele basis?

Waar kunnen we beter beginnen dan bij de uittredende kampioen? Dat roster is de laatste maanden wat veranderd. Na een mooi parcours op de Worlds, waar de kwartfinales werden bereikt, begint de organisatie aan het volgende seizoen in nieuwe kleuren

Enkele maanden geleden bereikte Rogue namelijk een overeenkomst met het Spaanse KOI: de twee organisaties zouden fuseren voor het nieuwe LEC-seizoen.

KOI :

Top : ???? Martin “Szygenda” Jensen
Jungle : ???? Kim “Malrang” Geun-seong
Midlane : ???? Emil “Larssen” Larsson
ADC : ???? Markos “Comp” Stamkopoulos
Support : ???? Adrian “Trymbi” Trybus
Coach : ???? Simon “Fredy122” Payne

Qua uitstraling is dat een enorme verandering voor volgend jaar. Op vlak van het roster zelf is er niet veel veranderd. Er werd besloten terug te gaan naar de rustige basis die vorig seizoen werkte.

Alleen de Deense toplaner Martin “Szygenda” Jensen verliet het roster voor het LFL-team Vitality.Bee. En kleine aanpassing voor de ploeg, die moet rekenen op de sterke elementen die het afgelopen seizoen opdoken, zoals de Koreaanse jungler Kim “Malrang” Geun-seong of de Griekse ADC Markos “Comp” Stamkopoulos.

G2: Het jaar van de vernieuwing?

Na een succesvolle eerste helft van vorig seizoen en een overwinning in de spring split, had G2 Esports meer moeite met de tweede helft van het seizoen. Een vroege uitschakeling in de groepsfase van de laatste Worlds stelde de toekomst van het team in vraag.

Er deden veel geruchten de ronde over de toekomst van de Fransman Steven “Hans Sama” Liv, die vorig seizoen naar de LCS verhuisde. Zijn toekomst leek opnieuw in Europa te liggen. Een tijdlang leek het erop dat Karmine Corp de beste kaarten had, maar het feit dat de organisatie geen toegang had tot de LEC gaf de doorslag. Zo kwam G2 voor het eerst in beeld.

G2 Esports

Top : ???? Sergen “BrokenBlade” Çelik
Jungle : ???? Martin “Yike” Sundelin
Midlane : ???? Rasmus “Caps” Winther
ADC : ???? Steven “Hans Sama” Liv
Support : ???? Mihael “Mikyx” Mehle
Coach : ???? Dylan Falco

G2 zou het winnende bod op de Franse ADC gedaan hebben. Om hem te begeleiden besloot G2 een beroep te doen op een speler die de LEC enorm goed kent: de Sloveense support Mihael “Mikyx” Mehle. De jungle werd ook herschikt voor het nieuwe seizoen, met de komst van voormalig LFL-kampioen bij LDLC OL, de Zweed Martin “Yike” Sundelin.

De onvermijdelijke terugkeer van Hans Sama naar Europa kan zo een feit zijn. G2 Esports zou de eerste grote zet van deze transfermarkt doen. De manier om andere teams te waarschuwen dat ze G2 serieus moeten nemen in 2023. 

MAD Lions: De bevestiging?

Na een goede tweede helft van het seizoen, die samenviel met de komst van de Belg Yasin “Nisqy” Dinçer, liet MAD Lions ondanks een teleurstellende Worlds een aantal indrukwekkende dingen zien. 

Het is dan ook logisch dat de organisatie zich voor dit nieuwe seizoen wilt reorganiseren rond zijn sterke elementen. Dat zijn Nisqy, verkozen tot MVP tijdens de Summer Split, en de Spanjaard Javier “Elyoya” Prades Batalla.

MAD Lions:

Top : ???? Kim “Chasy” Dong-hyeon
Jungle : ???? Javier “Elyoya” Prades Batalla
Midlane : ???? Yasin “Nisqy” Dinçer
ADC : ???? Matyáš “Carzzy” Orság
Support : ???? Zdravets “Hyllisang” Iliev Galabov
Coach : ???? James “Mac” MacCormack

De ploeg zou daarom een veteraan verwelkomen, in de persoon van ADC Matyáš “Carzzy” Orság. Hij kon zijn plaats bij Team Vitality niet bevestigen, en zou zijn lane delen met een van de beste Europese supports: de Bulgaar Zdravets “Hyllisang” Iliev Galabov. 

De toplane wordt versterkt door de Koreaan Kim “Chasy” Dong-hyeon, die van X7 in de NLC komt. Dit vernieuwde roster zou in het nieuwe seizoen de ambities van heel wat concurrenten kunnen bederven. Vooral de botlane zou veel schade kunnen aanrichten.

Fnatic: Eindelijk een goed seizoen?

Toegegeven, Fnatic kwam vorig seizoen niet in de buurt van de verwachtingen van het roster. De Britse organisatie kon zich nauwelijks kwalificeren voor de Worlds en raakte niet verder dan de groepsfase. Een lastig einde van het seizoen, waardoor de bestuurders van de organisatie de transferperiode op zijn kop willen zetten met een gloednieuwe botlane.

Fnatic:

Top : ???? Martin “Wunder” Nordahl Hansen
Jungle : ???? Iván “Razork” Martín Díaz
Midlane : ???? Marek “Humanoid” Brázda
ADC : ???? Martin “Rekkles” Larsson
Support : ???? Rúben “rhuckz” Barbosa
Coach : ???? Gonçalo “Crusher” Pinto Brandão

Dat nieuws sloeg in als een bom. De terugkeer van een Fnatic-legende, de Zweedse ADC Martin “Rekkles” Larsson, die vorig seizoen in de LFL speelde met Karmine Corp, was een grote verrassing voor de fans.

Hij voegt zich bij het team samen met de support die vorig seizoen bij het academy team van Fnatic speelde: Rúben “rhuckz” Barbosa. De Portugees kreeg al eens de kans om te spelen met het main roster tijdens de play-ins van deze Worlds. Hij verving toen Hyllisang, die niet beschikbaar was voor het begin van de competitie. Die laatste verlaat Fnatic na bijna vijf jaar bij de organisatie.

Alle hoop van de fans is dan ook gevestigd op de terugkeer van hun ADC-wonderkind, die jarenlang de essentie van Fnatic was.

De overige rosters van de LEC:

Team Vitality :SK Gaming :
Top???? Kyeong “Photon” Gyu-tae ???? Joel “Irrelevant” Miro Scharoll
Jungle???? Zhou “Bo” Yangbo???? Mark “Markoon” van Woensel
Midlane???? Luka “Perkz” Perkovic???? Daniel “Sertuss” Gamani
ADC???? Matúš “Neon” Jakubcík???? Thomas “Exakick” Foucou
Support???? Norman “Kaiser” Kaiser???? Mads “Doss” Schwartz
Coach ???? Alexander “Carter” Cartwright???? Simon “Swiffer” Papamarkos
Team BDS : EXCEL ESports :
Top???? Adam “Adam” Maanane???? Andrei “Odoamne” Pascu
Jungle???? Théo “Sheo” Borile???? Andrei “Xerxe” Dragomir
Midlane???? Ilias “NUCLEARINT” Bizriken???? Vincent “Vetheo” Berrié
ADC???? Juš “Crownshot” Marušic???? Patrik “Patrik” Jíru
Support???? Labros “Labrov” Papoutsakis???? Raphaël “Targamas” Crabbé
Coach???? Adrien “GotoOne” Picard???? Joey “YoungBuck” Steltenpool
Team Heretics :Astralis :
Top???? Shunsuke “Evi” Murase???? Finn “Finn” Wiestål
Jungle???? Marcin “Jankos” Jankowski???? Dogukan “113” Balci
Midlane???? Lee “Ruby” Sol-min???? Oliver “Dajor” Ryppa
ADC???? Jakob “Jackspektra” Kepple???? Kasper “Kobbe” Kobberup
Support???? Mertai “Mersa” Sari???? Lee “JeongHoon” Jeong-hoon
Coach???? Peter Dun???? Baltat “AoD” Alin-Ciprian

Hoewel de transferperiode nog niet voorbij is, en veel van deze geruchten nog moeten worden bevestigd, is het zeer waarschijnlijk dat de LEC er volgend seizoen er zo zal uitzien.

Spelers als Upset, Selfmade – die al een tijdje op de bank zit bij Team Vitality – of Alphari, zouden volgende seizoen zonder team zitten.

Maar gezien de rosters die momenteel in vorm lijken te zijn, zou het seizoen wel eens vol twists kunnen zitten. De komende weken en het eerste split van het jaar zullen meer informatie geven over 2023. Hopelijk zullen we onze Belgische spelers opnieuw goed zien presteren in de LEC.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top