Spoorstaking 29 november - Slechts kwart van de treinen rijdt op 29 november

Nieuws | Als gevolg van een treinstaking zal op dinsdag 29 november maar een kwart van de treinen rijden. Dat meldt spoorwegmaatschappij NMBS zondag. Vooral in de provincies Namen en Luxemburg zal de hinder groot zijn. Ook op 30 november en 1 december vinden nog vakbondsacties plaats, maar daarover zal NMBS pas later communiceren.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het vakbondsfront bij de spoorwegen houdt dinsdag een nieuwe spoorstaking. ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor willen op die manier het tekort aan investeringen bij NMBS en Infrabel aan de kaak stellen. De staking start maandagavond om 22 uur.

NMBS heeft op basis van het aantal personeelsleden dat niet deelneemt aan de staking een alternatieve treindienst uitgewerkt. In totaal rijdt slechts een kwart van de treinen. Zo goed als alle P-treinen (piekuurtreinen) worden geschrapt. Voorts rijden twee op de vijf IC-treinen, dat zijn de treinen tussen de grote steden. Daarnaast rijdt ook een op de vier L-treinen en voorstedelijke S-treinen.

De hinder zal het grootst zijn in Wallonië. In het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg en in een deel van Waals-Brabant, rijden er geen treinen. Dat komt volgens NMBS omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is in het seinhuis van Infrabel in Namen, dat noodzakelijk is om het treinverkeer veilig te laten verlopen.

NMBS raadt de reizigers aan om hun treinreis goed voor te bereiden. De details van de dienstregeling kunnen vanaf maandagochtend geraadpleegd worden via de online reisplanner van NMBS, via de app of website.

Er vinden komende week wel meer vakbondsacties plaats bij de Belgische spoorwegen. Er zijn nog aparte stakingen van treinbestuurdersvakbond ASTB op woensdag 30 november en donderdag 1 december. Ook daarvoor zal een alternatieve dienstregeling worden uitgewerkt, waarover telkens twee dagen op voorhand - dus op maandag en dinsdag - gecommuniceerd zal worden door de NMBS.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top