Op ontdekking in Pokémon Violet en Scarlet

Nieuws | Game Freak gaat een nieuw tijdperk in met de recente release van Pokémon Scarlet en Pokémon Violet. Zal deze nieuwe generatie fans van de franchise aanspreken? In dit dossier proberen we die vraag te beantwoorden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De nieuwe regio Paldea is geïnspireerd op het Iberisch schiereiland en kan nu door elke goede Pokémon-trainer worden verkend. Tijdens dit avontuur zal je regelmatig verwijzingen vinden naar de Sagrada Família in Barcelona of naar de architectuur van Madrid, de hoofdstad van Spanje. Je zult strategisch en volhardend moeten zijn om de nieuwe meester van de regio te worden!

Is dit avontuur met nieuwe mechanics, een open wereld en graphics het avontuur waar de community op heeft gewacht?

Een open world-avontuur

Na een succesvol semi-open world debuut met Pokémon Legends: Arceus, onthult Game Freak zijn eerste open world avontuur in het negende deel van de reeks.

Een eerste sterk punt van het spel is de verhaallijn en de manier waarop die verloopt. In eerdere spellen was het tempo van het avontuur altijd lineair en moest je een specifiek scenario volgen, berekend van begin tot eind. Pokémon Violet en Scarlet breken met de traditie door de speler drie mogelijke scenario’s te bieden. Er zijn vele manieren om het avontuur te beëindigen, en de open wereld geven die heel wat diepte.

De verhaallijn lijkt in het begin misschien kinderachtig, maar hoe verder je in het spel komt, hoe dieper het wordt. De moeilijkheidsgraad, gecombineerd met het feit dat de held bij elke generatie jonger wordt, wijst er duidelijk op dat Game Freak de spellen zo toegankelijk mogelijk wilde maken voor nieuwe generaties.

Het avontuur in Paldea is gebaseerd op de keuzes van de speler

Toch duurde het niet lang voordat iedereen zich realiseerde dat het Pokémon-universum wel groot, maar van binnen leeg was. Toegegeven, deze open wereld heeft niet dezelfde ambitie als The Legend of Zelda: Breath of the Wild, maar Game Freak had daar wel wat inspiratie uit mogen halen, in ieder geval voor de side quests!

Inderdaad, de inhoud buiten de hoofdverhaallijn is zo goed als onbestaande. Behalve de verscheidenheid aan trainers, het teveel aan items om te verzamelen en de Pokémon die hier en daar aanwezig zijn, is er niet veel anders te doen in deze grote wereld.

Erger nog, de graphics van sommige omgevingen zien er tijdens het verkennen teleurstellend of zelfs niet afgewerkt uit. Het spel ligt volgens een deel van de community niet op het niveau van de grafische mogelijkheden van de Nintendo Switch.

Er is een achteruitgang over de hele lijn te zien, in tegenstelling tot Pokémon Legends: Arceus dat eerder dit jaar verscheen.

Twijfelachtige performance

De graphics van de open wereld werden vooraf al ter discussie gesteld, maar de zwakke technische prestaties geven een slechte nasmaak aan het geheel. Zodra je het spel opstart, springen sommige negatieve elementen in het oog.

De camera draait heel langzaam rond je personage, waardoor de vloeiendheid van het spel vertraagd wordt. Een groot aantal texture (buiten combat) en display bugs zijn vanaf het begin aanwezig, en de rampzalige FPS drops tasten de kwaliteit van het spel enorm aan.

Sterker nog, zowel de open world-elementen als de Pokémon zelf worden geleidelijk weergegeven in plaats van direct, in tegenstelling tot de meeste open werelden van de Nintendo Switch-generatie. Dat zorgt voor veel pop-in. Ze springen als het ware in het gezichtsveld van de speler.

De rijkdom van de textures van Pokémon en items tijdens combat blijven de enige echte technische verbeteringen. De Pokémon-textures zien er ondanks de bugs beter uit in het huidige tijdperk. De gedetailleerde shots van sommige gebouwen en de cinematics zijn ook goed.

Een nieuwe main mechanic

Terastallization is de opvolger van de Dynamax van de achtste generatie. Het is een innovatieve en aantrekkelijke mechanic die een Pokémon een kristallen laag en een typeboost geeft. Het kan slechts eenmaal per gevecht worden geactiveerd, waardoor aanvallen van hetzelfde type als het kristal sterker worden.

Het effect is van hetzelfde kaliber als de Mega-Evolutie van de zesde generatie, en is ook een aanwinst voor de Pokémon-strategie, omdat je bij sommige raids Terastallized Pokémon kunt verkrijgen met types die ze normaal niet hebben.

© The Pokémon Company

Een Pikachu zal bijvoorbeeld onder normale omstandigheden Terastallizen met het electric type. Een speciale raid zal hem Terastallizen als flying type, dat hij normaal niet heeft, en een boost geven aan aanvallen van dat type, die hij normaal niet leert.

Sterker nog, een Pokémon met twee types kan een derde type krijgen dankzij Terastallization! Dit kan het evenwicht van zwakke punten en weerstanden uit balans brengen, en zou de competitieve wereld aanzienlijk kunnen veranderen.

Competitie-experts moeten deze mechanic nog bestuderen. Op basis van de eerste feedback is het waarschijnlijk dat Terastallization een plaats zal krijgen in de officiële en onofficiële Pokémon-esport.

De competities keren terug

Sinds het einde van de ranked battles op Pokémon Sword and Shield maakt het officiële competitieve circuit een comeback met de release van Scarlet en Violet.

Sommige details waren reeds door de organisatoren meegedeeld, met name de locatie van het volgende WK. In de zomer van 2023 keert de competitie terug naar Japan, in de havenstad Yokohama. Yokohama is de oorspronkelijke inspiratiebron voor de stad Vermilion City in de eerste twee spellen van de Pokémon-saga: Red en Blue.

De trofee van het seizoen van 2022 (© The Pokémon Company)

De eerste regionale wedstrijden beginnen in januari. Wedstrijden gespeeld voor januari 2023 geven geen recht op kampioenschapspunten en dus geen toegang tot het WK.

Op vlak van in-game toernooien zullen we moeten wachten tot december om de eerste officiële ranked competities te zien. Voorlopig is alleen het Combat Stadium beschikbaar in het spel: hiermee kun je tegen trainers van over de hele wereld vechten zonder deel uit te maken van een klassement.

Geruststellende eerste cijfers

Tot slot is het hoge aantal pre-orders ook een succesfactor voor Game Freak.

Volgens Takato Utsunomiya, CEO van The Pokémon Company, behaalden de twee nieuwe spellen momenteel de meest pre-orders in de geschiedenis van de franchise. Bovendien hebben ze ook het record verbroken voor de meeste pre-orders op Nintendo Switch in de 14 dagen voor release.

In Japan heeft COMG, een bekende keten van videogamewinkels, zijn recente pre-ordercijfers gepubliceerd. Het is duidelijk dat de cijfers van Pokémon Scarlet en Violet nu al hits als Super Smash Bros Ultimate, Monster Hunter Rise en Splatoon 3 overtreffen.

Evolutie met twee gezichten

Als het gaat om de mogelijkheden die ze de franchise bieden, slaan Pokémon Violet en Scarlet een nieuwe weg in. De open wereld is het beste voor het heden en de toekomst van de saga. De vernieuwing waar de community op wachtte, is er ook gekomen.

De vrijheid die het avontuur biedt bij het kiezen van de verhaallijn is leuk. De verscheidenheid aan Pokémon in het spel zorgt dan weer voor enorm veel plezier bij het samenstellen van het perfecte team samen te stellen en je Pokédex te vervolledigen.

De Pokédex bestaat uit meer dan 400 Pokémon. 106 daarvan zijn volledig nieuw.

Het breekpunt ligt echter bij de ambitie van de spellen. Hoe is het zo ver kunnen komen dat ze technisch zo slecht in elkaar steken?

De verklaring is hoef je niet ver te zoeken. Het kleine team van Game Freak brengt één mainline spel per jaar uit. In de afgelopen twee jaar werden drie spellen uitgebracht die verband houden met de hoofdverhaallijn. De intense druk op de ontwikkelaars tijdens het ontwikkelingsproces moet enorm zijn geweest. Daarbij komt dat Game Freak zijn kleine team niet wil uitbreiden, waardoor de groeimogelijkheden van de franchise beperkt zijn!

Een grote patch zou het spel kunnen veranderen, maar daar heeft Nintendo nog niets over gezegd. We zullen moeten wachten tot Pokémon de mogelijkheden van de Nintendo Switch ten volle benut!

©2022 Pokémon ©1995-2022 Nintendo/Creatures Inc./GAME FREAK Inc.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top