Coronavirus - Steeds meer protesten tegen strenge coronamaatregelen in China

Nieuws | In China groeit de onvrede over de zeer strenge coronamaatregelen en dat leidt tot steeds meer protesten. Ook aan de Tsingua-universiteit in Peking kwamen zondag honderden mensen samen om te protesteren, blijkt uit getuigenissen en beelden op de sociale media. En ook in Shanghai komen weer honderden mensen op straat.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Om 11.30 uur (04.30 uur Belgische tijd) begonnen studenten borden te plaatsen aan de ingang van de kantine. Steeds meer mensen hebben hen vervoegd. Er zijn nu tussen 200 en 300 mensen. We hebben het volkslied en de Internationale (een links strijdlied, red.) gezongen en geroepen: 'de vrijheid zal triomferen', 'geen PCR-tests, wij willen eten' en 'neen aan de lockdowns'", aldus een student.

De vicesecretaris van de communistische partij kwam volgens de student ter plaatse om met de jongeren te spreken, waarna verschillende van hen vertrokken. De politie was toen niet aanwezig.

Enkele uren vroeger was er ook al een protest op de Universiteit van Peking en verschillende manifestaties in Shanghai en in andere steden. De inwoners van steden als Guangzhou, Xi'an en Chongqing delen ook video's van soortgelijke protesten van zaterdag en zondag.

De directe aanleiding is de brand in een appartementsgebouw in Urumqi, de hoofdstad van de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang, waarbij tien doden vielen. Op sociale media hekelden bewoners dat de strenge coronamaatregelen de hulpdiensten belemmerden bij de blus- en reddingswerken, en dat de evacuatie van de bewoners bemoeilijkt werd door vergrendelde deuren in het gebouw. In Urumqi werd zaterdag ook al geprotesteerd tegen de maatregelen.

De coronacijfers in China liggen op het hoogste niveau sinds de start van de pandemie. De gezondheidscommissie meldde zondag meer dan 39.000 nieuwe besmettingen, het vierde record op rij. Peking blijft intussen vasthouden aan zijn strenge zerocovidbeleid.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top