De Croo in Kiev - De Croo en Lahbib in Borodjanka en Boetsja: "brutaliteit Russische oorlog is onwezenlijk"

Nieuws | Premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib hebben zondag een bezoek gebracht aan Borodjanka en Boetsja, twee plaatsen nabij de Oekraïense hoofdstad Kiev die zwaar getroffen zijn door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. "De brutaliteit van die Russische oorlog is onwezenlijk", aldus De Croo.

Door Belga

Deel dit nieuws

In Borodjanka, een stad zowat 50 kilometer ten noordwesten van Kiev, zagen de premier en de minister en hun delegatie de verwoesting die was aangericht door de raket- en luchtaanvallen van de Russische troepen. Ze stonden ook even stil bij een van de kunstwerken van Banksy.

"Dit is onwaarschijnlijk aangrijpend, en hier zie je enkel nog de schade. Hier hebben honderden mensen gewoond en hier zijn tientallen mensen gewoon geëxecuteerd", zei De Croo in Borodjanka. "Als je hier rondkijkt, zie je geen enkele militaire installatie. Dit zijn woonblokken, waarvan de Russische luchtmacht beslist heeft ze te vernietigen."

Borodjanka was een van de zwaarst door Russische bombardementen getroffen Oekraïense plaatsen, onmiddellijk na de start van de Russische invasie op 24 februari. Gedurende weken hebben de Russische soldaten de stad bezet. In april bevrijdden Oekraïense soldaten Borodjanka.

Daarna ging de delegatie naar Boetsja. Na de terugtrekking van de Russische troepen zijn honderden lichamen aangetroffen in een massagraf aan een kerk. "Dit toont aan hoe gruwelijk oorlogen zijn en dat dit zo snel mogelijk moet stoppen", aldus minister Lahbib in Boetsja.

"We zien kinderen, burgers, die zonder reden in koelen bloede zijn doodgeschoten", zei ze. "We kunnen dit enkel aan de kaak stellen en hopen dat gerechtigheid zal geschieden, ook om te kunnen denken aan de reconstructie en vrede."

Ook de strijd tegen propaganda is belangrijk. "De Russen zeggen - ondanks de foto's - dat alles in scène is gezet. Nu moeten we verzekeren dat de gerechtelijke vervolging correct verloopt", zei ze.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top