Charles Blé Goudé keert naar Ivoorkust terug na vrijspraak door Internationaal Strafhof

Nieuws | Charles Blé Goudé, een pijler van het bewind van de Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo, is na acht jaar naar zijn geboorteland teruggekeerd nadat hij door het Internationaal Strafhof was vrijgesproken van misdaden tegen de mensheid, zo is ter plaatse vastgesteld.

Door Belga

Deel dit nieuws

Blé Goudé (50) kwam op de luchthaven van Abidjan aan met een commerciële vlucht vanuit Accra, de hoofdstad van buurland Ghana. Hij werd door een tiental mensen verwelkomd, onder wie de voormalige first lady Simone Gbagbo, voordat hij de luchthaven in een voertuig verliet. In de namiddag wordt hij door zijn aanhangers in de gemeente Yopougon verwacht voor een "feest, geen politieke meeting", zo benadrukte zijn entourage. 

Er waren veel veiligheidstroepen opgesteld en de politie filterde de toegang tot de luchthaven. Enkele uren voor zijn aankomst hadden de ordetroepen de meeste journalisten weggejaagd en een geplande persbriefing werd afgelast. 

Charles Blé Goudé werd in maart 2021 door het Internationale Strafhof in Den Haag definitief vrijgesproken voor misdaden in de crisis van 2010-2011 die na de presidentsverkiezingen uitbrak. Laurent Gbagbo vocht toen de overwinning van Alassane Ouattara aan, wat tot onrust leidde waarbij 3.000 doden vielen en Gbagbo in april 2011 werd gearresteerd.

Blé Goudé werd in 2013 in Ghana gearresteerd en in 2014 naar Den Haag overgebracht, nadat hij verscheidene maanden onder huisarrest had gestaan in Abidjan. Ruim een jaar na zijn vrijspraak kreeg hij een paspoort van de Ivoriaanse autoriteiten en in mei dit jaar kreeg hij groen licht om terug te keren, anderhalf jaar na de terugkeer van Gbagbo.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top