Wat verklaart het succes van ‘Carol’ met Cate Blanchett?

Films | In 2015 zag het Amerikaanse romantische drama ‘Carol’ het levenslicht. Deze film van regisseur Todd Haynes maakte dat jaar ook enorme indruk op het filmfestival van Cannes en deed dat door een pakkend verhaal te combineren met prachtige beelden en een uitstekende cast. Pickx bekeek de film nogmaals en gaat dieper in op het succes van deze uitstekende film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Carol’ krijgen we het verhaal te zien van Therese (Rooney Mara): een jonge Amerikaanse winkelbediende uit de jaren vijftig die stiekem droomt van een professionele carrière als fotografe. Ze komt op een dag op haar werk in aanraking met de oudere en statige vrouw Carol (Cate Blanchett) en de twee vrouwen lijken iets in elkaar te zien… Zowel Carol als Therese tasten hun verlangen naar elkaar af en doen dat in een Amerikaanse samenleving waarin er nog heel wat taboes rusten op homoseksualiteit en vrouwelijke seksualiteit in het algemeen. Ze zijn voorzichtig en proberen tegelijkertijd de vele veroordelingen van de buitenwereld de baas te blijven.

De film is gebaseerd op het boek ‘The Price of Salt’ van de Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith uit 1952. Highsmith is een icoon uit de Amerikaanse literatuurwereld omdat zij onder andere als een van de eerste schrijfsters een boek over lesbische relaties heeft geschreven met een positief einde. Highsmith is ook bekend om haar boek ‘Strangers on a Train’ dat in 1951 is verfilmd door Alfred Hitchcock en ‘The Talented Mr. Ripleydat al meermaals is verfilmd. In 2015 waagde de Amerikaanse regisseur Todd Haynes zich aan de verfilming van ‘Carol’ en dat leverde maar liefst zes Oscar-nominaties op.

Veelzeggend oogcontact

'Carol' heeft een enorme indruk gemaakt en dat heeft zo z’n redenen. Allereerst is er het unieke thema, maar volgens kenners zou de positieve en optimistische boodschap over lesbische relaties ook zijn duit in het zakje hebben gedaan wat betreft het succes van de film. Daarnaast is de internationale filmwereld ervan overtuigd dat de prent een prachtig staaltje cinematografie bevat. De wereld die door Haynes en zijn team is gecreëerd bevat duidelijk invloeden uit de schilderkunst en fotografie.

Regisseur Todd Haynes koos er bovendien voor om de clichés over verboden liefde zoveel mogelijk te vermijden. Hij bezondigt zich niet aan vrouwelijke of mannelijke stereotypes en geeft ook de liefde tussen de twee vrouwen in de film een geheel andere invulling dan wat we van Hollywood gewend zijn. Er komen bijvoorbeeld geen tranen of vurige pleidooien aan te pas, maar eerder langdurig en veelzeggend oogcontact waardoor de kijker intuïtief aanvoelt wat de hoofdpersonages al dan niet voelen. Tussen de twee hoofdpersonages, Cate Blanchett en Rooney Mara, klikt het bovendien supergoed.

Die laatste verdient wat ons betreft ook een bijzondere vermelding. Rooney Mara speelt in ‘Carol’ immers een van de haar beste filmrollen ooit. Ze heeft bakken charisma en weet zowel de kijker als haar tegenspeelster moeiteloos om haar vinger te winden. Ze geeft haar personage bovendien het nodige mysterie mee waardoor ze nog langer op ons netvlies blijft kleven.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top