België trekt 10 miljoen euro uit voor graantransporten vanuit Oekraïense havens

Nieuws | België trekt 10 miljoen euro uit voor de financiering van graantransporten vanuit Oekraïense havens naar derde landen in het zuiden. Ons land is zo een van de eerste om in het 'Grain from Ukraine'-initiatief van de Oekraïense president Volodimir Zelenski te stappen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Zelenski had het initiatief om met een 'coalition of the willing' de graantransporten naar het zuiden te financieren, aangekondigd in een videotoespraak voor de G20-top in Bali. "Oekraïne is en blijft een garantie voor de voedselzekerheid in de wereld", aldus de Oekraïense president op een persconferentie na een eerste internationale top om het Oekraïense initiatief op te starten. Volgens Zelenski gaat het om een antwoord op "de dreiging van Rusland". 

Bedoeling is om naar verluidt minstens 5 miljoen ton graan te verschepen tegen de zomer van volgend jaar. Het Wereldvoedselprogramma is partner van het initiatief. 

België is een van de eerste landen om het initiatief te steunen en trekt daarvoor 10 miljoen euro uit. Die financiering maakt deel uit van het nieuwe steunpakket van 37,4 miljoen euro, dat premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) tijdens hun bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev aankondigden. 

"Dit zijn extreem moeilijke tijden", zei De Croo op de persconferentie. "We mogen nooit aanvaarden dat deze oorlog miljoenen mensen in hongersnood zou duwen."

Zelenski zei dat zowat zestig schepen tegen midden volgend jaar graan zullen vervoeren uit Oekraïense havens naar landen zoals Soedan, Jemen en Somalië. Volgens de president zijn al een twintigtal landen en de EU in 'Grain from Ukraine' gestapt met financiële steun. 

Het is niet toevallig dat de top rond het initiatief op zaterdag plaatsvond. De laatste zaterdag van november is immers de jaarlijkse herdenkingsdag van de Holodomor, de grote hongersnood waarbij in de jaren 1930 miljoenen mensen in Oekraïne omkwamen. Volgens Kiev was dat genocide door het Stalin-regime. Zelenski maakte vandaag ook de vergelijking met "het huidige genocidale beleid" van het Kremlin.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top