Het graf van Toetanchamon: van klassieke horror tot respectvolle documentaires
Door Pickx

Deel dit nieuws
Het graf van Toetanchamon: voer voor speculatie en intrige
De ontdekking van het graf van farao Toetanchamon was spectaculair. Het graf was vrijwel ongeschonden en alles, van de sarcofaag tot de muurschilderingen en de schatten die er lagen, hielp om een beeld te scheppen van de tijd waarin de piepjonge Egyptische leider leefde. Het was de archeologische ontdekking van de eeuw, die werd gedaan in een tijd dat er nog lang niet zo voorzichtig werd omgesprongen met zo’n belangrijke vondsten. En misschien nog erger: het hele verhaal werd overschaduwd door het bijgeloof dat er een vloek zou rusten op al wie het graf betreedt.
Het verhaal van de vloek werd vooral versterkt toen Lord Carnaveron zes weken na het openen en betreden van het graf, ziek werd en overleed. Intussen is het volledig achterhaald, maar heel wat prominenten, waaronder Sherlock Holmes’ bedenker Sir Arthur Conan Doyle, geloofden echt dat er een vloek op de graftombe rustte.
The Mummy
Tien jaar na het openen van de graftombe, was een nieuw soort verhaal over een vloek van Toetanchamon ontstaan. Niet alleen rustte er een vloek op de tombe, de mummie zelf was ook uitgegroeid tot een monster, dat naast wezens als Dracula en Frankensteins monster stond. Regisseur Karl Freund en John L. Balderston lieten zich inspireren door een angst voor het onbekende (en voor vreemde culturen, wat we vandaag de dag onder xenofobie en zelfs racisme zouden klasseren) voor hun toonaangevende horrorfilm: ‘The Mummy’.
Acteur Boris Karloff had zichzelf al onvergetelijk gemaakt door zijn vertolking in ‘Frankenstein’ in 1931 en een jaar later deed hij er nog een schepje bovenop toen hij de mummie Imhotep werd.
Imhotep werd een klassiek Hollywoodiaans monster en de film met Boris Karloff werd meermaals opnieuw uitgevonden. De versie uit 1999 met Brendan Fraser als een avonturier die in een Egyptisch avontuur terecht komt en de recentste remake met Tom Cruise zijn de bekendste voorbeelden. Hoe meer de tijd vorderde, hoe verder de verhalen over mummies afweken van de echte geschiedenis en de Egyptische cultuur.

Meer accurate documentaires
Tegenwoordig weten we dat een mummie geen monster is, maar wel het resultaat van een begrafenisritueel, en dat niet alleen oude Egyptenaren een mummificatietechniek hadden. Het beeld van dat stukje Egyptische geschiedenis als monsterachtig, is echter hardnekkig. Wie de echte geschiedenis wil kennen, kan desalniettemin terecht bij enkele documentaires.
Zo is er de vierdelige docureeks ‘Kingdom of the Mummies’ van National Geographic. Die volgt de Egyptoloog dr. Ramadan Badry Hussein, wereldwijd gelauwerd als een van de besten in zijn vak, die een complex van graven ontdekte in Sakkara, vlakbij Caïro. Als je wil zien hoe zo’n archeologische vondsten vandaag worden aangepakt – zowat helemaal het tegenoverstelde als honderd jaar geleden – is deze respectvolle documentaire zeker het zien waard. De reeks documenteert talloze ontdekkingen over de oude Egyptische cultuur en het proces van mummificatie. Hussein kwam dit jaar om het leven na een korte ziekte.
Om nog even bij Sakkara en de recente ontdekkingen daar te blijven: ook Netflix maakte een documentaire over de archeologen die er baanbrekend werk leveren. In de film ‘Secrets of the Saqqara Tomb’ volgen we de Egyptische archeologen die onder Mohammad Mohammad Yousef het grafcomplex verkennen. De ontdekking van het complex in Sakkara is de belangrijkste vondst in Egypte in meer dan 50 jaar tijd en nog steeds zijn niet alle geheimen prijsgegeven. De historische waarde ervan is niet te onderschatten en helpt ons een correct beeld vormen van het oude Egypte en de tijd van de farao’s.
Ontdek 'Secrets of the Saqqara Tomb' en 'The Mummy' (2017) op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Meest gelezen
Lees meer over Series
-
Was vroeger alles beter? 'You' versus 'The Serpent'
Februari is een maand om naar uit te kijken want deze maand keert Joe Goldberg voor een vierde seizoen terug. Je weet wel, de onstopbare stalker uit 'You'.
-
'Assisen' op Play4: hoe lineaire televisie interactief kan worden
Op Play4 start vanavond een experiment in de vorm van ‘Assisen’, een interactieve fictiereeks die na meerdere successen in het theater nu ook naar het kleine scherm komt. Interactieve fictieseries zijn al even aan een steile opmars bezig, zeker met de komst van online streamingdiensten.
-
'The Net - Prometheus' wordt afgetrapt op FOX
Op FOX start het tweede deel van de dramareeks ‘The Net’, een fictiereeks die perikelen achter de schermen toont bij grote Europese voetbalcompetities. In dat tweede deel, ‘Prometheus’, volgen we een ex-dopingjager die aan de slag gaat in een kliniek in de Alpen.
-
De vijf glansrollen van Pedro Pascal
Hij beleefde zijn doorbraak met zijn rol in ‘Game of Thrones’ en speelt momenteel de hoofdrol in de geweldige serie ‘The Last of Us’, maar heeft al een grote carrière achter de rug. Pickx somt de vijf beste rollen op van de Chileens-Amerikaanse rasacteur Pedro Pascal.
-
'Marie Antoinette': wie is de vrouw achter deze reeks over het leven van de laatste Franse koningin
Vanaf 8 februari kan je via Pickx+ 'Marie Antoinette' bekijken, een coproductie met Canal+. Deze fictiereeks richt de blik op Marie Antoinette van Oostenrijk, de laatste koningin van Frankrijk voor de Franse revolutie in 1792. Sommigen aanbeden haar, anderen fluisterden achter haar rug dat ze "eigenhandig het Franse koninkrijk ten gronde heeft gericht". Pickx vertelt je meer over de echte Marie Antoinette en het gruwelijke lot dat haar uiteindelijk wachtte.
-
Achter de schermen van ‘The Masked Singer’: “De kostuums zijn ons stokpaardje”
‘The Masked Singer’ staat of valt met de kostuums, dus nu het nieuwe seizoen van de immens populaire zangwedstrijd begint, sprak Pickx met Veerle Moyson. Zij werkt achter de schermen mee aan het programma en is vanaf het begin betrokken in de keuzes voor de pakken. “Hoe verder de deelnemers geraken, hoe meer ze hun karakter tot leven brengen”, zegt ze.
-
Nieuwe en verborgen gezichten in 'The Masked Singer'
Komende vrijdag gaat een nieuwe speurtocht van start in de vorm van het derde seizoen van ‘The Masked Singer’. Pickx zet op een rij wat je moet weten over het nieuwe seizoen van de immens succesvolle zangwedstrijd.
-
Dit zijn de hoogtepunten van de maand januari
Januari was een maand van muzikale hoogtepunten en prestigereleases. Zoals elke maand somt Pickx de hoogtepunten die je niet mocht missen nog eens op.
-
Regi Penxten in 'Het huis': de eeuwige glimlach met een kleine traan
In ‘Het huis’ mocht Regi Penxten het achtste seizoen afsluiten. De Limburger is de koning van de dancemuziek in Vlaanderen, maar de weg naar de top zit ook vol met obstakels. Eric Goens praat over zijn passie voor het vak, zijn gestrande huwelijk, Milk Inc. en nog tal van andere items. Regi Uncensored, maar toch ook niet helemaal.
-
Dominique Van Malder over ‘De Club’: “Een ode aan vriendschap, doorzettingsvermogen en de liefde”
Op Filmfestival Oostende (FFO) wordt de nieuwe tragikomische fictiereeks ‘De Club’ voorgesteld. Daarin volgen we drie koppels die onverwacht vrienden worden nadat ze elkaar leren kennen in de wachtkamer van de dienst fertiliteit. In de Vlaams-Nederlandse topcast vinden we onder andere Dominique Van Malder (‘Albatros’, ‘Radio Gaga’) terug. Wij spraken op FFO met de acteur.
-
'De club': wanneer een kinderwens niet vanzelfsprekend lijkt te zijn
Op het filmfestival van Oostende passeren prachtige films de revue, maar er zal ook een stukje van een spraakmakende Vlaamse serie te zien zijn. We hebben het natuurlijk over ‘De club’. In deze tragikomische reeks volgen we drie koppels voor wie een kinderwens niet vanzelfsprekend lijkt te zijn en op die manier een club vormen waar je liever niet bij wil horen…
-
Nieuwigheden op Streamz in februari
Van aangrijpende documentaires, tot misdaadreeksen en liefdesperikelen op Love Island: de Vlaamse streamingdienst Streamz breidt zijn aanbod voor de komende maand weer danig uit. Pickx nam de catalogus onder de loep en stelt enkele pareltjes uit het nieuwe aanbod voor.
-
Wat je in februari op Netflix kunt verwachten
Netflix blijft aan het begin van het jaar zijn catalogus aanvullen met nieuwe producties. Je trouwe metgezel voor de grijze winteravonden heeft opnieuw een reeks films en series klaarstaan om je ook in februari kwaliteitsvol vermaak te garanderen. Pickx heeft de must-sees voor je geselecteerd en presenteert ze op basis van hun releasedatum.
-
Dit zijn de beste rollen van Peter Van den Eede (50)
Vandaag mag de Vlaamse acteur Peter Van den Eede maar liefst vijftig kaarsjes uitblazen. Van den Eede heeft al in tal van Vlaamse films en series meegespeeld en staat bekend als een van de beste acteurs in onze contreien. Maar wat waren nu zijn beste rollen? Proximus Pickx zocht het voor je uit.
-
De genomineerden voor de Kastaars onder de loep
De Kastaars, de televisieprijzen die dit jaar in het leven geroepen zijn, worden zaterdag uitgereikt. We gingen door de genomineerden van de prijzen, die niet enkel programma’s en BV’s, maar ook onbekende Vlamingen die in een programma meededen in de bloemetjes zetten.
-
Nieuwe topfictie op Disney+ in februari
In februari worden abonnees van streamingdienst Disney+ getrakteerd op heel wat nieuw kijkvoer. Van een gelauwerde superheldenfilm tot nieuwe sopseries, dit zijn de nieuwigheden op Disney+ in februari.
-
Nagelbijten met deze series deze maand in Pickx Mix
Abonnees met de tv-optie Pickx Mix krijgen de komende maand onder andere een resem fictie- en documentairereeksen voorgeschoteld waardoor je je geen moment zal vervelen. Dit zijn onze kijktips voor de maand februari in de tv-optie Pickx Mix.
-
Marleen Merckx kent de sleutel tot het geluk in ‘De Laatste 100 Uur’
Op straat wordt ze vaak aangesproken als Simonneke, maar in het echte leven heet ze tot nader order nog steeds Marleen Merckx. De actrice, vooral bekend uit ‘Thuis’, is te gast in de nieuwe aflevering van ‘De Laatste 100 Uur’ op Pickx+, waarin ze een uur lang praat over het leven met Luk Alloo. Wekelijks gaan we na of er tekenen aan de wand waren en welke levensles de gast ons kan meegeven.
-
Ontdek de wereld van geisha’s in ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’
Sinds 13 januari kan je op Netflix naar de Japanse miniserie ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’ kijken van de regisseur Hirokazu Koreeda. Koreeda baseerde zich voor het script op ‘Kiyo in Kyoto’, een manga die zich afspeelt in de wereld van de geheimzinnige geisha’s. Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de wereld van geisha’s? Lees dan vooral verder!
-
Stijn Meuris in 'Het huis': toevalligheden en de dood
In ‘Het huis’ blikte Stijn Meuris terug op een leven vol toevalligheden, maar ook vol aanrakingen met de dood. De 58-jarige zanger achter formaties als Noordkaap en Monza, een man met een grote mond en zonder uitknop, kroop twee jaar geleden zelf nog door het oog van de naald.