Hoe de inbreng van Kaoru Mitoma (ex-Union) de stuntzege van Japan tegen Duitsland inluidde

Sport |

Net zoals Argentinië nam Duitsland een valse start op dit WK 2022. Nochtans stonden ook de Duitsers eerst op voorsprong, maar na rust volgde een complete ommekeer voor Japan. Daar zat 1 speler voor veel tussen: Kaoru Mitoma.

Voor rust was Japan nergens. Veel te passief en het balbezit latend aan Die Mannschaft. Maar de Japanners wisten de situatie na rust helemaal om te keren. Van 1-0 ging het naar 1-2, waarmee de ploeg van bondscoach Hajime Moriyasu de drie punten wegkaapte. Een grote verrassing.

Een van de roergangers van die opvallende comeback was Kaoru Mitoma, voormalig speler van Union St-Gilloise. De kwieke aanvaller mocht in de 57ste minuut invallen en deed de wedstrijd kantelen in het voordeel van Japan. Duitsland wist zich geen raad met zijn acties en kon de voorspong (uit een penalty) niet vasthouden.

Van 1-0 naar 1-2

Die voorsprong was nochtans verdiend op basis van de eerste helft. Duitsland imponeerde niet, maar had een rustige controle over de partij. Er waren doelkansen, maar de offensieve linie miste precisie. Een tweede, enigszins veilige, treffer vlak voor rust werd bovendien afgekeurd voor buitenspel. De pauze deed de Japanners duidelijk goed. Er werd tactisch omgeschakeld en zo konden ze na rust toch ook enkele keren dreigen.

De inbreng van Mitoma was cruciaal in die gewijzigde tactiek. Hij bracht dynamiek in het aanvalsspel, waarmee hij de controle van Duitsland ontmantelde. Beetje bij beetje moesten de Duitsers terrein prijsgeven, tot Mitoma een kwartier voor tijd uithaalde richting doel. Manuel Neuer kon eerst nog afweren, maar was vervolgens kansloos op de intikker van de goed gevolgde Ritsu Doan. Vanaf dat momenten gingen de remmen helemaal los bij Japan en enkele minuten later lag de 1-2 al in het Duitse mandje.

De Japanse Nostradamus

Het straffe is: de held van de avond had dat scenario ook voorspeld! Al in het begin van de week blikte Kaoru Mitoma met veel zelfvertrouwen vooruit naar die clash tegen Duitsland. Hij voorspelde dat ze zouden winnen van deze Europese grootmacht en gaf ook aan waar de sleutel van de wedstrijd zou liggen. “Duitsland is de beste ploeg van de wereld, maar ze hebben één zwakte”, liet de speler van Brighton optekenen. “Ze spelen met veel offensief ingestelde spelers en zijn daardoor kwetsbaar op de tegenaanval. Dus daar moeten we op trainen.”

Overigens was Mitoma niet de enige ex-speler uit de Jupiler Pro League die zich liet opmerken tijdens die stuntzege van Japan tegen Duitsland. Want met ex-Truienaars Daishi Kamada en Takehiro Tomiyasu en ex-Genkie Junya Ito stonden er nog drie spelers op het veld die eerder op onze Belgische velden te bewonderen waren. Elk hadden ze hun belangrijke rol in deze grote WK-stunt.

Bekijk de volgende wedstrijd van Japan tegen Costa Rica nu zondag 27 november vanaf 11u op Sporza.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!