Energieministers hebben nog drie weken nodig voor akkoord over gasprijsplafond

Nieuws | Zoals 's ochtends al bleek voor de start van hun vergadering, hebben de Europese ministers van Energie vandaag geen akkoord gevonden over de invoering van een plafond op de groothandelsprijs van gas. Op basis van het Commissievoorstel van dinsdag zoeken ze de komende weken naar een compromis. Op dinsdag 13 december komen ze opnieuw bijeen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Nadat de Commissie had voorgesteld om het plafond vast te leggen op 275 euro/MWh klonk de kritiek dat dat veel te hoog was. "Een grap", zei de Spaanse minister van Energie Teresa Ribera. "Onder de lat", oordeelde de Belgische minister Tinne Van der Straeten.

Omdat hij begreep dat de weerstand nog te groot was, had de Tsjechische voorzitter van de Europese ministerraad, Jozef Sikela, zijn collega's woensdagavond al had laten weten dat hij op de vergadering geen akkoord zou zoeken.

"De tekst is nog niet rijp", vatte een aanwezige het na afloop samen. "Zo'n prijsplafond moet voor een effectieve controle van de groothandelsprijs zorgen, en mag niet iets zijn dat in de feiten niet zal werken." Het voorgestelde prijsplafond - letterlijk: marktcorrectiemechanisme - ligt namelijk zo hoog dat het zelfs niet geactiveerd zou zijn als het had bestaan toen Europa eind augustus zijn hoogste prijspieken tot nog toe kende.

Door het uitblijven van een akkoord, keurden de ministers ook twee andere voorstellen niet goed. De teksten over de verplichte groepsaankopen en over snellere vergunningsprocedures voor zonnepanelen en andere installaties voor hernieuwbare energie zijn helemaal doorgesproken, maar hun formele goedkeuring wordt uitgesteld tot er ook over het prijsplafond een akkoord is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top