Deze liedjes zijn geschreven en gecomponeerd door Queen-frontman Freddie Mercury

Muziek | Het is al 31 jaar geleden dat de illustere leider van Queen overleed. En het is eerlijk om te zeggen dat zijn dood en afwezigheid een grote leegte heeft achtergelaten in de muziekwereld. Om de man met een stembereik van vier octaven en zijn genialiteit te vieren, heeft Pickx een selectie gemaakt van de beste liedjes gecomponeerd door Freddie Mercury zelf.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Somebody to Love

In 1976 schreef Freddie Mercury een nostalgische ballade, een mix van gospel en rock. Net als 'Bohemian Rhapsody', dat een jaar eerder verscheen, heeft 'Somebody to Love' een complex muzikaal arrangement dat het soulvolle geluid van een 100-stemmig koor opwekt. Om dat doel te bereiken werden verschillende opnames van de zangpartijen van Mercury, Brian May en Roger Taylor over elkaar heen gemixt. Het nummer werd de leadsingle van het album 'A Day at the Races'. Het was vanaf het begin een groot succes en bereikte de tweede plaats in de Britse hitparade. In dit nummer voel je duidelijk de gemoedstoestand van de zanger die zich vragen stelt over liefde en zijn geloof.

In 1992 bracht George Michael een eerbetoon aan de beroemde Queen-frontman door een opmerkelijke uitvoering van het nummer te brengen tijdens de 'Freddie Mercury Tribute'.Love of My Life

Dit door Freddie Mercury in 1975 geschreven nummer is opgedragen aan Mary Austin, zijn beste vriendin en verloofde. Een liefde die zowel buitengewoon als onmetelijk was, zoals Bryan Singer vastlegde in de biopic 'Bohemian Rhapsody'. Hoewel de muzikant zich fysiek aangetrokken voelde tot mannen, was de liefde van zijn leven Mary Austin. Een jaar na het schrijven van het nummer onthulde de zanger aan de pers dat hij biseksueel was. Mary wist heel goed dat haar partner homo was. Na zeven jaar samen gaf ze hem de vrijheid om zijn seksualiteit te verkennen, maar ze zou tot zijn dood altijd een belangrijke vriend voor hem blijven.

Qua melodie toont dit nummer opnieuw de klassieke muzikale kennis van de vertolker, die zich altijd liet inspireren door de grootste symfonieën. Op de piano zijn duidelijk de invloeden van Fryderyk Chopin en Ludwig van Beethoven herkenbaar. ‘Love of my life' was het nummer dat bij alle liveoptredens op het repertoire stond.Don't Stop Me Now

Een van de grootste feelgoodhits van Queen. Het nummer weerspiegelt het euforische privéleven van de zanger anno 1978. Dit was een tijd waarin Mercury nogal riskant leefde, met veel drugs en seksuele avonturen. Hoewel de tekst expliciet is ("I am a satellite I'm out of control/ I am a sex machine ready to load"), is het nummer meer dan veertig jaar na de release nog steeds een van de meest uitdagende nummers van de band. Toch had Brian May, de beroemde gitarist van de band, zijn twijfels toen hij het nummer voor het eerst hoorde. Hoewel het een leuk liedje is, legt het een periode die veel schade veroorzaakte in het leven van Mercury bloot. Bezorgd als May was over Freddie Mercury, had hij altijd moeite om het nummer live te spelen.Crazy Thing Called Love

Twee jaar na de dood van de King bracht Freddie Mercury een eerbetoon aan de peetvader van de rockabilly met 'Crazy Thing Called Love'. Volgens de legende schreef de Queen-frontman het nummer in slechts tien minuten terwijl hij een bad nam in een hotel in München. De band was in Duitsland voor de opnamen van het album 'The Game'. ‘Crazy Thing Called Love' imiteert perfect het geluid uit de jaren vijftig. Bovendien neemt Freddie Mercury perfect de karakteristieke zangstijl en intonatie van Elvis Presley over.Seven Seas of Rhye

Het nummer was oorspronkelijk een ruwe muzikale en instrumentale sketch, bedoeld om het debuutalbum van Queen in 1973 af te sluiten. Een jaar later kreeg het nummer een afgewerkte versie op het Queen II-album uit 1974. Zoals gewoonlijk houdt Freddie Mercury ervan de nummers van de band op de piano te spelen. Tijdens het spelen van 'Seven Seas of Rhye' bleef hij aan het nummer sleutelen en zette hij er instinctief zijn stem erop. Hij liet het echter een heel andere richting uitgaan dan in vergelijking met de originele versie. De auteur van het nummer is wel degelijk Freddie Mercury, maar ook Brian May heeft er zijn stempel op gedrukt dankzij zijn karakteristieke gitaarspel.

Zoals de meeste nummers op het album is ook dit nummer ontsproten uit de fantasie van Freddie Mercury en vertelt het een fantastisch verhaal over een wereld die Rhye heet. Het nummer hielp de band ook om door te breken in de hitlijsten. Nadat David Bowie annuleerde voor 'Top of the Pops' werd Queen uitgenodigd om op te treden. Hun tv-optreden was zo populair dat het een blijvende indruk maakte op iedereen in die tijd. De volgende dag bereikte de hit nummer 45 in de Britse hitlijsten en binnen een maand steeg het naar nummer tien.

Dus wat oorspronkelijk bedoeld was als een instrumentaal outro werd Queens eerste echte hit. De doorbraak van de band op dit punt was inderdaad cruciaal voor Mercury, die na deze eerste hit overhaald werd om fulltime muziek te gaan maken met Queen.


Body Language

Dit nummer markeert de meer funky en dance georiënteerde wending van Queen, tot dan toe vooral bekend door hun roots in de glamrock . De single werd uitgebracht in 1982 en zelfs het gitaarwerk van Brian May is er nauwelijks op te horen, hoewel dat het handelsmerk was van de Britse band in de jaren zeventig. Het is een zwoel nummer, met een zeer suggestieve tekst. De videoclip was even suggestief en werd van MTV verbannen. ‘Body Language' werd gemengd onthaald in het Verenigd Koninkrijk, terwijl het nummer in de VS juist werd gewaardeerd omwille van de meer popachtige aanpak. De andere twee leden van de band hielden niet van de meer elektronische richting die de muziek van Queen toen aannam.‘Freddie Mercury: The Ultimate Showman' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus.

Ontdek ‘Bohemian Rhapsody’ nu op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Gerelateerde artikelen: 

 

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top