Protesten uitgebroken in 's werelds grootste iPhone-fabriek in China

Nieuws | Bij de grootste iPhone-fabriek ter wereld, in Zhengzhou in de Chinese provincie Henan, zijn woensdag protesten uitgebroken. Dat blijkt uit video's en foto's die op de sociale netwerken Weibo en Twitter verspreid worden. De fabriek is eigendom van de Taiwanese onderaannemer Foxconn.

Door Belga

Deel dit nieuws

Een livevideo toont tientallen arbeiders die 's nachts voor rijen politieagenten en een politievoertuig "Verdedig onze rechten!" roepen. Andere beelden tonen een menigte arbeiders die bij daglicht door de straten marcheren, sommigen worden geconfronteerd met een rij mensen in witte pakken en de oproerpolitie. De hashtag #FoxconnRiot werd woensdagmiddag (lokale tijd) gecensureerd. Enkele berichten over de protesten bleven echter online.

Foxconn is een groot concern dat elektronische producten voor verschillende internationale merken assembleert. Het Taiwanese bedrijf is de belangrijkste leverancier van Apple. Het werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een toenemend aantal COVID-19-gevallen in zjn enorme vestiging in Zhengzhou. In het complex werken meer dan 200.000 werknemers, die meestal ter plaatse zijn gehuisvest. Foxconn had besloten de site te sluiten, met de werknemers nog binnen. Honderden arbeiders trachtten te voet te vluchten.

Op video's die een anonieme getuige bezorgde aan Bloomberg, is te zien hoe werknemers uit de slaapzalen van de fabriek stromen en zich duwend en trekkend een weg banen langs in het wit geklede bewakers, die in de minderheid zijn. Het protest begon 's nachts over ontbetaalde lonen en de angst voor de verspreiding van coronabesmettingen, vertelt de getuige aan Bloomberg. Verschillende werknemers raakten gewond en antioproerpolitie kwam woensdag ter plaatse om de orde te herstellen, zegt die bron nog.

Foxconn Technology Group is de grootste werkgever in de privésector in China, met meer dan een miljoen werknemers in het hele land in ongeveer dertig fabrieken en onderzoeksinstituten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top