Groen licht voor nationalisering Franse energiebedrijf EDF

Nieuws | De Franse marktwaakhond AMF heeft groen licht gegeven voor de plannen van de Franse overheid om het energiebedrijf EDF te nationaliseren. Dat project werd begin oktober gelanceerd. De Franse staat controleert nu 84 procent van het kapitaal van EDF en wil alle aandelen in handen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Volgens AMF is het overnamebod "conform" aan de beursregels, staat in een persbericht. De Franse overheid biedt 12 euro per aandeel voor de 16 procent die het nog niet in zijn bezit heeft.

De overnamebieding loopt tot 8 december. Tegen dan hoopt de Franse overheid 90 procent van de aandelen te bezitten, waarna het EDF van de beurs kan halen.

EDF kwam in financiële moeilijkheden, onder meer door problemen met zijn nucleaire productiepark. Daarnaast is het bedrijf in de huidige energiecrisis ook verplicht om een deel van zijn productie tegen sterk verlaagde prijzen te verkopen. De rendabiliteit zou dit jaar met 32 miljard euro verslechteren en de schuld zou oplopen tot een record van 60 miljard euro.

Maar heel wat kleine aandeelhouders, met name personeelsleden van het energiebedrijf, vinden het bod van 12 euro per aandeel te laag. Ze vragen minstens 15 euro. Er werden al juridische procedures aangespannen, maar voorlopig zonder resultaat. De kleine aandeelhouders reageerden dan ook teleurgesteld op het positieve advies van de financiële waakhond.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top