Martinez wil lessen trekken uit WK-opener in Rusland: "Panama had ook niets te verliezen"

Rode Duivels | Over iets meer dan 24 uur staan de Rode Duivels in het Ahmed bin Ali-Stadion voor hun WK-opener tegen Canada. Een onbekende tegenstander in een openingswedstrijd: het maakt dat de bondscoach extra op zijn hoede is.

Door Belga

Deel dit nieuws

"We hebben veel respect voor hetgeen Canada al bereikt heeft. Als je een kwalificatiegroep met daarin de Verenigde Staten en Mexico overleeft, weet je dat er kwaliteit is. Ze staan nog maar voor de tweede keer ooit op een WK en dat weet je dat deze generatie iets speciaals heeft. Het is niet zomaar een verzameling spelers, maar een echt team: dynamisch, competitief en snel. Ze kennen hun sterktes. Ze zoeken altijd de vrije ruimte. We moeten lessen trekken uit de openingswedstrijd tegen Panama van vier jaar geleden in Rusland. Toen stond het bij de rust nog 0-0. Zij waren zelfs nog nooit op een WK geweest. Nu is het een vergelijkbare situatie, want ook zij hadden toen niets te verliezen. Het bleek een bitse strijd te worden tegen een gemotiveerde tegenstander en daar moet je dan maar iets tegenover zetten", vertelde Roberto Martinez tijdens het persmoment.

"Daarnaast is een openingswedstrijd altijd speciaal. Canada heeft al een tijdje niet meer tegen een Europese tegenstander gespeeld. Er spelen wat aspecten in het voordeel van de Canadezen. Maar we moeten proberen de drie punten te pakken, anders zou het geen succes zijn voor ons."

Dan zal het alvast beter moeten lopen dan vrijdag in Koeweit, in de oefeninterland tegen Egypte. De Duivels gaven toen niet thuis en gingen met 2-1 de boot in. "Het duel tegen Egypte beschouw ik als een doorgedreven trainingssessie. We hebben daar enorm veel info uitgehaald. Normaal gezien heb je daar drie trainingsdagen voor nodig. In die zin heeft die nederlaag het proces versneld. Het was een wake-upcall."

De oorzaak voor de nederlaag tegen de niet eens voor dit WK gekwalificeerde Farao's was volgens de bondscoach een gebrek aan intensiteit. "Maar die intensiteit valt in een oefenwedstrijd nu eenmaal moeilijker op te wekken. In een openingswedstrijd is dat anders. Als er morgen geen intensiteit is bij ons, hebben we de verkeerde keuzes gemaakt. Laat ons de emoties opzij schuiven en onze ervaring gebruiken om dat te overleven. Want verrassingen kunnen er altijd zijn op een WK, kijk maar naar Saoedi-Arabië."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top