Belgische Canadezen willen geschiedenis schrijven op WK in Qatar

Voetbal |

Canada wordt vanavond de eerste tegenstander van onze Rode Duivels op het WK, een land dat volgens sommigen wel eens zou kunnen verrassen. Enkele spelers hebben alvast een link met België en kunnen met andere woorden hun bondscoach de nodige inside informatie geven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vooral de defensieve lijn van België kan wat bekenden tegen het lijf lopen. Met Cyle Larin en Tajon Buchanan vaardigt Club Brugge namelijk twee spelers af voor de Canadese kern. Larin is met 25 goals de all-time topschutter van het Canadese nationale elftal. Rond hem staan dus bij de nationale ploeg weinig vraagtekens. Dat is toch lichtjes anders in België. Larin speelt maar een bijrol bij Club Brugge. Hij kwam dit seizoen amper negen keer in actie, bijna telkens als invaller.

De status die Larin heeft bij Canada, dankt hij vooral aan een schitterend 2021. Niet alleen omdat hij dat jaar 14 keer scoorde in 13 interlands, maar vooral omdat hij met die goals een enorm aandeel had in de eerste Canadese WK-kwalificatie sinds 1986. Zo was hij in de laatste kwalificatieronde bepalend met zes goals, wat zijn totaal in de hele kwalificatie op 13 bracht.

Vertrouwen, het is de sleutel om Larin aan het voetballen én aan het scoren te krijgen. “Als hij weinig vertrouwen voelt, zal Cyle zich minder goed in zijn vel voelen en minder presteren, maar als hij wél vertrouwen krijgt, verandert hij in een topspits”, geeft Sammy Bossut aan. De doelman speelde ooit nog samen met Larin bij Zulte Waregem en waarschuwt op deze manier de Rode Duivels.

Eerste WK-ganger uit Belgische tweede klasse

Zoals hierboven vermeld moeten de Belgen straks oppassen voor Tajon Buchanan, die eveneens bij Club Brugge vertoeft. Buchanan zal een van de spelers bij Canada zijn die voor snelheid op de flanken moet zorgen. Buchanan op rechts en Alphonso Davies (Bayern München) op links moeten daarnaast ook de ballen proberen pompen richting het spitsenduo waar Larin deel van uitmaakt.

Tot slot is er nog een Canadees geselecteerd die op de Belgische velden rondloopt. Niet in de Jupiler Pro League, maar in de Challenger Pro League. Liam Fraser van KMSK Deinze heeft de primeur gekregen om als eerste speler ooit uit de Belgische tweede klasse deel te mogen nemen aan een WK. “Als centrale middenvelder heeft hij een groot loopvermogen. Hij recupereert veel ballen, is altijd aanspeelbaar en rustig in het samenspel. Bovendien heeft hij een goeie lange pass. Qua type zou ik hem durven vergelijken met Xabi Alonso”, zegt ploegmaat Alessio Staelens over Fraser.

Ambitieuze ex-smaakmakers

Met Larin, Buchanan en Fraser is de “Belgische” kous nog niet af in de Canadese selectie. Ook twee gewezen smaakmakers zullen erbij zijn. Het gaat om Jonathan David, die uitkomt voor Lille OSC en het mooie weer maakte bij AA Gent, en Iké Ugbo die de kleuren van Racing Genk en Cercle Brugge verdedigde.

David is naast Davies de grote ster van zijn land. Hij zoekt in Qatar naar een primeur. Toen Canada in 1986 voor het eerst deelnam aan het WK, verloor het land zijn drie groepswedstrijden en kwam het niet tot scoren. David wil dus de eerste Canadees zijn die scoort op een WK. De ooit duurste uitgaande transfer uit België (Gent verkocht David aan Lille voor 32 miljoen euro, red.) is dus gebrand op een knalprestatie. “We kunnen België zeker kloppen. Het zou een fout zijn om ons te onderschatten”, aldus David. 

Hetzelfde verhaal bij Iké Ugbo. “Wij willen de wereld verrassen”, laat de huidige spits van het Franse Troyes weten. Toch zal Ugbo het vooral van invalbeurten moeten hebben. Bruggeling Larin is doorgaans eerste keus voorin. Eén basisplaats, zeven invalbeurten, dat is de balans na een jaar.

Volg de eerste wedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada op het WK 2022 op woensdag 23 november vanaf 19u30 uur op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws over het WK?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top