Halle en Leuven zijn start- en aankomstplaats van WK gravelbike in 2024

Wielersport | De locatie voor het wereldkampioenschap gravelbike in 2024 is vastgelegd, zo is vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De deelnemers rijden van Halle naar Leuven via het Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud, kortweg de Brabantse Wouden. De renners kunnen een deel van het parcours volgend jaar al uittesten tijdens het Belgisch kampioenschap, dat voor de eerste keer georganiseerd wordt.

Door Belga

Deel dit nieuws

In oktober kroonde Gianni Vermeersch zich in het Italiaanse Veneto tot allereerste wereldkampioen gravelbike. In 2024 komt de organisatie naar België. De exacte data moeten nog bevestigd worden, maar wellicht wordt het het weekend van 5 en 6 oktober.

Het gedetailleerde parcours moet ook nog worden uitgestippeld, maar vast staat dat de renners in de Brabantse Wouden mogen crossen. "Met de grote bosboulevards is het een ideale locatie", zegt medeorganisator Erwin Vervecken. De organisatie stapt naar eigen zeggen met een "blanco blad" naar het Agentschap Natuur en Bos, om in volledige samenspraak de koers vast te leggen.

Voor mannen elite zou de wedstrijd tussen de 150 en de 160 kilometer bedragen, voor de vrouwen gaat het richting 130 à 140 kilometer. De afstand ligt dus lager dan in Veneto dit jaar, maar er wordt gemikt op minstens 70 à 80 procent offroadwegen, waar er dat in Italië slechts de helft was. Ook het aantal hoogtemeters mag van de organisatie verhoogd worden tegenover dit jaar.

De start van het WK 2024 ligt in Halle, waar een eerste lus wordt afgewerkt. Door het Zoniënwoud gaat het richting Meerdaalwoud, waar eveneens enkele lussen volgen. Het parcours in het Meerdaalwoud kan volgend jaar worden uitgetest op het eerste Belgisch kampioenschap gravelbike. Start en aankomst van het BK zullen in Oud-Heverlee liggen, het moment van afspraak is 15 oktober 2023.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top