Deze 5 dingen wist je nog niet over het betoverende ‘Enchanted’

Films | Vijftien jaar na het betoverende ‘Enchanted’ heeft Disney de langverwachte vervolgfilm ‘Disenchanted’ uitgebracht. In deze sprookjesfilm volgen we opnieuw de avonturen van prinses Giselle en haar droomprins Robert Philip. Maar wat weet jij nog over de eerste film? Pickx dook in de archieven en vond enkele leuke weetjes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een gewijzigd script

In ‘Enchanted’ (2007) zien we hoe de jonge prinses Giselle (Amy Adams) door haar boze stiefmoeder uit de sprookjeswereld Andalasia wordt verbannen en in het hedendaagse New York City terechtkomt. Giselle leert dat de echte wereld complexer is dan haar sprookjeswereld en wordt ook verliefd op de charmante scheidingsadvocaat Robert (Patrick Dempsey). De film mikt op gezinnen met jonge kinderen, maar dat kon je niet uit originele script uit 1997 afleiden. Dat script bevatte immers enkele scènes die voor een eerder volwassen publiek bestemd waren. In een van de scènes zou Giselle bijvoorbeeld op een feestje zijn beland, waar ze verkeerdelijk zou worden aanzien als een stripper. De makers van dit script hadden zich duidelijk laten inspireren door de ‘American Pie’-films die eind jaren negentig heel populair waren in de Verenigde Staten. Gelukkig kwamen er nadien nog enkele revisies van het script die de film kindvriendelijker hebben gemaakt.

Wie speelt Giselle?

De Amerikaanse actrice Amy Adams speelt in ‘Enchanted’ de rol van prinses Giselle en doet dat ook in de vervolgfilm ‘Disenchanted’. Toch was het lang niet zeker dat Adams in 2003 ook in de huid van dit personage zou kruipen. De makers van ‘Enchanted’ hadden immers meerdere actrices op het oog die ze geschikt hadden geacht voor deze rol. Zo stond Reese Witherspoon naar verluidt hoog op het verlanglijstje, maar ook Kate Hudson behoorde lang tot de kanshebbers. Naar verluidt zijn uiteindelijk meer dan 200 actrices de revue gepasseerd, maar kwam Amy Adams uiteindelijk als beste uit de bus.

17 dagen om een scène in te blikken

‘Enchanted’ is een Disney-film en dat wil zeggen dat er in de prent heel wat gedanst en gezongen wordt. Een van de muzikale scènes uit de film vond plaats (en werd opgenomen) in Central Park in New York City. De opnames van deze scène duurden maar liefst 17 dagen lang en dat kwam in de eerste plaats omdat er tijdens de draaidagen continu regenbuien passeerden. In de scène zien we bovendien hoe hoofdrolacteurs Amy Adams en Patrick Dempsey omringd worden door 150 dansers en honderden figuranten die elke beweging tot in de puntjes hadden ingestudeerd. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze scène niet in een sneltempo ingeblikt kon worden.

Verschillende cameo’s

Een goed oplettende kijker heeft vast gezien dat er in ‘Enchanted’ heel wat verwijzingen zitten naar andere films uit de Disney-catalogus. Neem het personage van Sam bijvoorbeeld. Zij wordt gespeeld door actrice Jodi Benson die de stem van Ariel in ‘De Kleine Zeemeermin’ in 1989 voor haar rekening heeft genomen. Sam is de assistente van Robert en heeft naast haar bureau een grote aquarium staan met daarin heel veel vissen. De makers van de film hadden de smaak blijkbaar goed te pakken want ze gaven ook een rol aan Paige O’Hara (de stem van Belle in ‘Beauty and the Beast’ uit 1991) en Judy Kuhn (de stem van Pocahontas in de gelijknamige animatiefilm uit 1995).

Uitdaging voor Patrick Dempsey

Dankzij ‘Enchanted’ raakte de Amerikaanse actrice Rachel Adams bekend bij het grote publiek, maar ook haar tegenspeler acteur Patrick Dempsey kreeg dankzij ‘Enchanted’ heel wat extra aandacht. Dempsey bleek de geknipte persoon te zijn om de nodige dosis realiteitszin aan de film toe te voegen. Adams bracht dan weer een vleugje magie mee naar de set. Uit interviews achteraf bleek echter dat Dempsey heel wat moeite had met dat contrast. Zijn medespelers vertolkten soms personages die rechtstreeks uit een magische wereld kwamen, terwijl hij zich daarin niet mocht laten meeslepen.

Ontdek 'Enchanted' op Disney+ vanaf nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports'. 

Lees hier alles over hoe 'Disenchanted' de sprookjeswereld opnieuw naar het moderne leven heeft gebracht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top