Er was eens een Rode Duivel: Frank Mariman

Voetbal | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Frank Mariman.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het leven van een voetballer is een dosis geluk ook zeer belangrijk. Niet elke voetballer maakt kans om Rode Duivel te worden. De vorm van het moment, profiteren van blessures in het team… Het kan allemaal helpen om opgeroepen te worden. Sommige spelers kunnen zo alsnog in het team komen, ook al hadden ze dit nooit gedacht. Dat was onder meer het geval voor Frank Mariman, die in de jaren 80 een kleine rol speelde bij de Rode Duivels.

Antwerpenaar

Voor de jongeren onder jullie zal de naam van Frank Mariman wellicht onbekend klinken. Hij hing in 1989 immers al de schoenen aan de haak, waardoor zijn laatste wapenfeit als voetballer ondertussen al 33 jaar geleden is. Hij speelde in zijn carrière voor Antwerp en slechts één seizoen voor KV Kortrijk. Als verdediger was hij geen speler die opviel zoals aanvallers dat wel konden doen. Mede daardoor werd hij nooit een grote naam in het Belgische voetbal.

Mariman begon zijn profcarrière in 1975 en dat op 17-jarige leeftijd. Hij liet al snel zijn talent zien en mocht meteen opdraven in de defensie van Antwerp. De linksachter speelde zich in de ploeg en werd een gevestigde waarde bij de Great Old.

De Spaanse zon

In december 1981 kwam een jongensdroom uit. Bondscoach Guy Thys selecteerde de toen 23-jarige speler voor een oefenmatch in en tegen Spanje. Mariman begon op de bank, maar hij mocht na 42 minuten invallen voor Eric Gerets. De Antwerpenaar vierde zo zijn debuut in een match die de Rode Duivels uiteindelijk met 2-0 zouden verliezen.

Mariman hoopte dat dit de start was van een mooie carrière bij de Rode Duivels. Stiekem hoopte hij op het WK van 1982 dat in Spanje zou doorgaan. Het zou echter bij die ene selectie blijven. Mariman hoopte na de omkoopaffaire van Standard in 1984, waar meerdere Rode Duivels een internationale schorsing kregen, op een nieuwe kans. Die kwam er echter nooit.

Fan van deze reeks? Ontdek hier dan het verhaal van Christophe Lauwers.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top