Twee keer Will Smith op VTM 3: hoe is het gesteld met de steracteur na zijn Oscar-mep?

Films | VTM 3 zendt vanavond twee films uit met Will Smith in de hoofdrol: de iconische actiekomedie ‘Men In Black’ en vlak daarna ‘Hancock’. Beide films liggen in het verre verleden. Anno 2022 is Smith in ongenade gevallen na zijn beruchte mep in het gezicht van Chris Rock tijdens de Oscarceremonie eerder dit jaar, waardoor de steracteur de komende 10 jaar niet welkom is op de uitreiking van de prestigieuze filmbeeldjes. Hoe is het sindsdien gesteld met Smith?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Of de carrière van Will Smith een ‘klap in het gezicht’ kreeg na zijn uithaal richting Chris Rock, dat moet nog blijken. Het staat wel vast dat hij al een indrukwekkende filmcarrière wist af te werken. De grote doorbraak kwam er via ‘Bad Boys’ (1995) en ‘Independence Day’ (1996), in 1997 breide de Amerikaan daar een vervolg aan met ‘Men in Black’.

In de komische sf-actiefilm uit 1997 wordt James Edwards (gespeeld door Will Smith) door een geheim agentschap (Men in Black oftewel MIB) gerekruteerd om deel uit te maken van de organisatie die buitenaards leven onderzoekt. James wordt Special Agent J en Special Agent K (gespeeld door Tommy Lee Jones) is zijn ervaren partner. Hij leert J alle kneepjes van het vak en die ontdekt een compleet nieuwe wereld. De twee agenten, de ‘Men In Black’ wegens hun zwarte kostuums, krijgen plots te maken met een wereldbedreigende situatie en moeten alles op alles zetten om de wereld te redden.

Elf jaar later volgde een hoofdrol in de komische superheldenfilm ‘Hancock’. ‘Hancock’ was de achtste film op rij met Will Smith die meer dan 100 miljoen dollar binnenrijfde aan de Amerikaanse filmkassa's, een record. In 2007 noemde het Amerikaanse magazine Newsweek hem de meest invloedrijke acteur van Hollywood.

In ‘Hancock’ kruipt Smith in de huid van John Hancock, die gezegend is met speciale krachten en ooit een superheld was, maar nu een aan lager wal geraakte dronkenlap is. Op een dag kan hij ternauwernood het leven redden van publicrelationsicoon Ray Embrey. Die is zo in de wolken dat hij de reputatie van Hancock in ere wil herstellen.

Weer actief op sociale media

Na zijn mep op de Oscars eerder dit jaar kelderde de populariteit van Smith. Volgens het Variety Intelligence Platform nam de Q-score van Smith, de vroegere standaardmethode om de aantrekkingskracht en populariteit van Hollywoodsterren te meten, een duikvlucht nadat hij op 27 maart tijdens de Oscarceremonie de komiek Chris Rock had geslagen. De Q-score wordt om de twee jaar in januari en juli gemeten en peilt bij 1.800 Amerikaanse consumenten vanaf zes jaar naar de populariteit van een beroemdheid.

De stijging en daling van de nieuwe Q-scores van Will Smith varieerden demografisch. Volgens de studie beoordeelden zowel vrouwen als niet-zwarte respondenten hem negatiever dan mannen en zwarte respondenten.

Ondanks de stevige deuk in zijn reputatie maakt Smith alweer furore op sociale media. Na een radiostilte van vier maanden op zijn socialemediakanalen na het Oscar-incident, is Smith eind juli weer begonnen met het posten van zowel serieuze als luchtige content voor zijn 62,8 miljoen Instagram-volgers, hetgeen hem miljoenen likes oplevert.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Will Smith (@willsmith)

‘Emancipation’

Smith heeft intussen een aantal stappen ondernomen om zijn imago bij het grote publiek op te poetsen. Een dag na de Oscar-klap kwam hij met een schriftelijke verklaring waarin hij zijn excuses aanbood aan Rock, de Academy en “alle aanwezigen en iedereen die over de hele wereld toekeek”. Enkele dagen later nam hij ontslag bij de Academy. In juli publiceerde hij een mea culpa in een YouTube-video getiteld ‘It's been a minute...’, waarin hij zijn excuses aanbood aan Rock, Rocks familie en Ahmir ‘Questlove’ Thompson, wiens Oscarwinnende documentaire werd overschaduwd door de klap.

Als we afgaan op de recente beslissing van Apple TV+ over Smiths slavernijdrama ‘Emancipation’, geregisseerd door Antoine Fuqua, lijkt Hollywood zijn gevallen ster weer stilaan in de armen te sluiten. De streamingdienst releaset de historische actiefilm op 2 december in de bioscoop en een week later op het platform: een verrassende blijk van vertrouwen in Smith.

De tijd zal ons leren of ook het grote publiek Smith weer in de armen zal sluiten. ‘Emancipation’ wordt de eerste grote test van zijn star quality na de ‘Oscar-mep’.

Bekijk ‘Men In Black’ en aansluitend ‘Hancock’ vanavond om respectievelijk 20u40 en 22u30 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top