Eden Hazard is niet langer de X-factor van de Rode Duivels

Rode Duivels | In de voorbereidingsmatch tegen Egypte werd duidelijk dat Eden Hazard niet meer de dragende speler van weleer is. De speler van Real Madrid heeft misschien nog wat aardige bewegingen in huis, maar is niet meer de sprankelende voetballer die hij in 2018 was.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De selectie van Eden Hazard voor het WK roept nog steeds vragen op. Heeft de aanvoerder van het nationale team echt een plaats in de WK-selectie? Kan hij nog steeds het verschil maken? Roberto Martinez lijkt ervan overtuigd dat de nummer 7 van Real Madrid het vermogen wel degelijk nog een meerwaarde vormt. Dat is waar, maar op een andere manier. Eden Hazard is niet meer dezelfde speler en we moeten niet hetzelfde verwachten.

In 2018 eindigde hij achter Modric als tweede op de ranglijst van beste speler van het WK. Een eerste plaats zou niet gestolen zijn, want zijn niveau was stratosferisch in Rusland. Maar vier en een half jaar later is die speler verdwenen. Eden Hazard is niet langer de X-factor die met een versnelling een wedstrijd kan openbreken.

Ten dienste van het team

Tijdens het laatste WK kon Hazard met zijn niveau boven de anderen in de ploeg uitsteken. De aanvoerder was de belangrijkste man in het team, degene die de uitkomst van een wedstrijd kon bepalen. De andere Duivels speelden in zijn dienst en hij bepaalde het tempo. Een vervlogen tijdperk.

Enkele jaren bankzitten en blessureleed bij Real heeft zijn sporen nagelaten op zijn lichaam en geest. Het vertrouwen is weg. Uit zijn laatste interview bleek dat de speler enigszins twijfelde. Vroeger kon hij één, twee of zelfs drie versnellingen achter elkaar inzetten om zijn tegenstander te verschalken, maar deze Hazard slaagt daar niet meer in. Vanaf nu moet de Eden van 2022 in dienst staan van het team. Hij beschikt nog steeds over bepaalde onmiskenbare kwaliteiten: zijn techniek is er nog steeds, zijn balbehoud blijft magisch en zijn kwaliteit van passen in de ruimte blijft onveranderd. Maar overlopen, dribbelen, combineren: da's voorbij.

Centrale positie?

Velen zouden Leandro Trossard graag zien starten op de linkerflank. Tegen Egypte was het Jérémy Doku, die tempo en minuten nodig heeft, die inviel. De speler van Rennes liet in een paar minuten tijd zien dat hij over de kwaliteiten beschikt die Eden Hazard zo onmisbaar maakten. Hij mist echter de laatste pass, die laatste gouden touch. Maar Doku zou wel eens de X-factor kunnen zijn die de Belgen missen.

En Hazard in dit alles? Op de flank lijkt het alsof hij zijn kwaliteiten die hij nog heeft niet optimaal kan benutten. Spelen op de flank vereist veel explosiviteit, die hij niet meer heeft. Dus waarom niet een meer centrale positie overwegen? Zijn visie op het spel en zijn passing game zouden daar beter tot uiting komen. Maar in het huidige systeem van Roberto Martinez is het puzzelen. Hij zou naast Witsel geplaatst moeten worden, maar da's te veel van hetzelfde. Idealiter zou hij als nummer 10 worden opgesteld, maar het systeem van de Spanjaard leent zich daar niet echt toe. Tenzij Carrasco de gehele flank voor zijn rekening neemt.

De Belgen spelen woensdag 23 november hun openingswedstrijd tegen Canada, de match is vanaf 19u30 te volgen op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer te weten komen over de Rode Duivels?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top