COP27 - Bondgenootschap tussen Europese en eilandstaten pleit voor meer ambitie

Nieuws | Een coalitie van Europese landen, waaronder Denemarken en Duitsland, en eilandstaten zoals de Marshalleilanden die zich heeft verenigd als de 'High Ambition Coalition', heeft zaterdagavond op de klimaatconferentie COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh gepleit voor een "ambitieus" resultaat dat het doel in leven houdt om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius.

Door Belga

Deel dit nieuws

Om dat ambitieuzer doel te bereiken, moeten de nationaal bepaalde bijdrages of NDC's worden aangescherpt, "in het bijzonder door de G20", en moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen ten laatste in 2025 pieken, benadrukt de coalitie. Daarvoor is ook een uitstap uit alle fossiele brandstoffen nodig en niet louter een afbouw van steenkool, zoals nu in de ontwerptekst voorligt.

Voorts roept de coalitie op tot een hervorming van bepaalde sectoren, zoals de lucht- en scheepvaart, en een verdubbeling van de fondsen voor adapatie tegen 2025 - iets wat op COP26 in Glasgow al overeengekomen werd, maar ontbreekt in de laatste kladversie van de eindtekst.

De High Ambition Coalition zegt het huidige voorstel omtrent verlies en schade te steunen, maar daarvoor is het dus ook nodig om de doelstellingen op het vlak van mitigatie aan te scherpen. "Het ene zonder het andere houdt geen steek, want dan zouden we ons neerleggen bij een catastrofe", klonk het.

De alliantie bestaat uit Antigua en Barbuda, Barbados, Chili, Colombia, Denemarken, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Marshalleilanden, Oostenrijk, Palau, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top