FIFA lanceert eigen armbanden als reactie op "One Love"-initiatief

Voetbal | Nadat verschillende teams aankondigden met een One Love armband te zullen spelen op het WK voetbal in Qatar heeft de FIFA een eigen alternatief gelanceerd. De Wereldvoetbalbond wil dat ploegen armbanden met inspirerende boodschappen van de organisatie spelen en probeert daarmee het initiatief van landen als Duitsland, Denemarken en Engeland te omzeilen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Manuel Neuer, Harry Kane en Simon Kjaer zullen de One Love armband dragen om een statement te maken. In Qatar worden gehandicapten en de LGBTQ+-gemeenschap namelijk fel gediscrimineerd.

Hoewel de Wereldvoetbalbond de armband niet verbood, staat in de statuten van FIFA wel geschreven dat het niet toegelaten is om "politieke statements" te maken tijdens wedstrijden en toernooien. Als reactie daarop liet de Duitse voetbalbond weten bereid te zijn om eventuele boetes voor het dragen van de armband te betalen. Hugo Lloris van Frankrijk, een van de acht landen die zich achter het initiatief van de One Love armband schaarden, liet intussen weten dat hij niet met de armband zal spelen.

De FIFA komt nu zelf met een alternatieve armband waarop verschillende slogans staan zoals "Red de planeet", "Onderwijs voor iedereen" of "Nee tegen discriminatie". Om "De populairste sport ter wereld te helpen om de samenleving op goede wijze te veranderen door positieve boodschappen te verspreiden", klinkt het in een verklaring van de FIFA.

Ondanks de aankondigingen van veel teams om met een One Love armband te spelen, repte de Wereldvoetbalbond met geen woord over het initiatief. Ook over eventuele sancties voor ploegen die met de armband zullen spelen, zei de FIFA niets. Duitsland, Denemarken en Engeland lieten zaterdag nogmaals weten dat hun aanvoerders wel degelijk zouden spelen met een One Love armband. Eden Hazard droeg vrijdag tijdens de oefenwedstrijd van de Rode Duivels tegen Egypte ook een armband in regenboogkleuren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top