Kan Spanje een tweede titel pakken?

Voetbal | Sinds hun overwinning in 2010 wordt Spanje regelmatig tot de favorieten voor een wereldtitel gerekend. Maar sinds die triomf hebben de Spanjaarden al vaker teleurgesteld dan ze aan de verwachtingen voldeden. Wat als 2022 het jaar van de Spaanse revanche wordt?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na de uitschakeling tijdens de groepsfase in 2014 en in de achtste finales 2018 heeft Spanje een moeilijke periode na de wereldtitel in 2010 achter de rug. De generatie spelers wordt een jaartje ouder en het lijkt moeilijker dan ooit om jong talent te vinden. Daarom moest bondscoach Luis Enrique in 2018 een grondige verandering doorvoeren. Sindsdien werkt Spanje aan een opmars dat leidde tot een plek in de halve finale van Euro 2020 en een plek in de finale van de Nations League enkele maanden later. 

Spanje kwalificeerde zich op meesterlijke wijze door als eerste te eindigen in hun groep met een record van 6 overwinningen, 1 gelijkspel en 1 nederlaag. Bovendien scoorden ze 15 gescoorde doelpunten en kregen ze amper 5 tegendoelpunten. Het team speelt constant met weinig dieptepunten waardoor de spelers met vertrouwen naar de eerste wedstrijden in Qatar trekken. De Spanjaarden krijgen het meteen erg lastig aangezien ze in een zware groep werden ingedeeld. Met Duitsland, Costa Rica en Japan moet de ploeg meteen alert zijn en het beste van zichzelf geven. 

Opletten voor verrassende ploegen

Luis Enrique zal moeten vermijden dat zijn speler verrast worden. Op papier heeft La Roja alles in huis om in de top twee te eindigen, maar zowel Costa Rica als Japan hebben in het verleden laten zien dat ze iedereen kunnen verrassen en de achtste finales kunnen bereiken. Anderzijds zijn Spanje en Duitsland natuurlijk ook niet van de minste.

Dat de ploeg van Enrique de laatste jaren in een stijgende lijn zit, speelt in elk geval in hun voordeel. De voormalige coach van Barcelona gebruikt de tactiek van de Catalaanse ploeg nu ook op nationaal niveau. Zijn op de aanval gerichte 4-3-3 kan het menig verdediger lastig maken waardoor dat een van hun sterkste troeven is. Bovendien zijn de Spanjaarden gewoon aan de hitte, wat tegenover de Duitsers of Japanners zeker een voordeel is. 

Jong talent

Zoals gezegd heeft Luis Enrique zijn kern aanzienlijk verjongd. Dat was nodig omdat spelers als Sergio Ramos en Pique in de herfst van hun carrière niet meer het hoogste niveau haalden. Een jongen als Eric Garcia kon zijn kans grijpen, evenals de Frans-Spaanse Aymeric Laporte.

Toch is het vooral de jonge Gavi die het speerpunt van de nieuwe generatie is geworden. Samen met Ansu Fati, Pedri, Ferran Torres, Hugo Guillamón en Nico Williams brengen ze levendigheid in de ploeg, een eigenschap die de ploeg de laatste jaren een beetje had verloren. Dit maakt La Roja een van de grote outsiders van het toernooi. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat Spanje wereldkampioen zal worden.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Volg de eerste groepswedstrijd van Spanje tegen Costa Rica live op woensdag 23 november vanaf 16.40 uur op Canvas.

Meer lezen over het wereldkampioenschap? 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top