Pleegouders en -kinderen geven een kijkje in hun leven in 'Durf te vragen'

Films |

We hoeven het concept van 'Durf te vragen' niet meer uit te leggen: een immer nieuwsgierige Siska Schoeters stelt gedurfde vragen en krijgt openhartige antwoorden. Deze week dook ze in de wereld van de pleegzorg. Pickx keek mee en vertelt je waarom deze aflevering de moeite van het kijken waard is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Vlaanderen groeien 8000 pleegkinderen en -jongeren op in bijna 7000 pleeggezinnen. Vaak is dit het geval wanneer ouders voor een korte of langere periode even niet voor hun kroost kunnen zorgen, maar ook volwassenen met een beperking of een psychische kwetsbaarheid kunnen terecht bij een pleeggezin of pleeggast.

Om een beter beeld te krijgen van de pleegzorg en af en toe ook wat gedurfde vragen te stellen, nodigde Siska dertien mensen uit in de studio. Ze zijn allemaal pleegouder of -kind (geweest) en zijn bereid om alle vragen te beantwoorden.

De frankste vraag: Hebben je ouders gefaald?

Naar goede gewoonte werden er weer een paar gedurfde vragen voorgelegd aan de moedige mensen in de studio. Denk maar aan de vraag of ze beter af zijn bij hun pleegouders, en of het dan betekent dat hun eigen ouders of de ouders van hun pleegkind gefaald hadden. Een vraag die niet snel gesteld zal worden in het echt en bij sommige respondenten toch iets losmaakte.

Alessandra kwam in pleegzorg terecht toen ze vijftien jaar oud was, omdat ze door haar eigen ouders verwaarloosd werd. Ze aarzelt bij de vraag, maar moet dan toch toegeven dat ze het statement beaamt. Al geeft ze toe dat dat moeilijk is, omdat je als kind zo vastzit in de gedachte dat je ouders ‘perfect zijn’. Het valt vooral op dat de pleegouders in de studio een ander standpunt opnemen, zij gaan ervan uit dat het niet in hun macht lag om voor de kinderen te zorgen. Zoals Heidi en Bjorn zeggen: “Er kan altijd iets impactvol in je leven gebeuren waardoor je plots niet meer voor je kinderen kan zorgen.”

Het eerlijkste antwoord: “Zelfs niet op Moederdag.”

“Hoe vaak zien pleegkinderen hun ouders?” Die vraag kon bij veel respondenten op een feitelijk antwoord rekenen. Vaak ging het hier over bijvoorbeeld 2 uur om de twee weken. Of één keer per maand. Romina is pleeggast en heeft meermaals geprobeerd om haar moeder te zien, maar van die laatste kwam er niet veel inzet om hetzelfde te doen. “Ook als ik haar op Moederdag wilde zien was ik nooit goed genoeg, dus ik heb dat uiteindelijk zelf moeten stopzetten.” Gelukkig heeft zij nu wel een gelukkige thuis bij haar pleegouder Anna.

Bekijk ‘Durf te vragen’ op woensdag om 20u45 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top