Brouns wil Europese erkenning voor Limburgse vlaai

Nieuws | Vlaams minister van Economie en Landbouw Jo Brouns (CD&V) vraagt de Europese Commissie samen met zijn Nederlandse collega om een beschermde geografische aanduiding voor de Limburgse vlaai. Als de aanvraag wordt goedgekeurd mag het dessert voortaan enkel in Nederlands of Belgisch Limburg gemaakt worden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Een Europese beschermde geografische aanduiding (BGA) kan worden toegekend aan landbouwproducten of voedingsmiddelen die afkomstig zijn uit een specifieke regio, waarvan een bepaalde hoedanigheid, faam of een ander kenmerk aan die regio kan worden toegeschreven. Volgens Brouns komt ook de Limburgse vlaai - "een rijkgevulde ronde taart met een dunne bodem en een vulling van fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, suiker, ei of een combinatie hiervan" - in aanmerking voor dat Europese label.

De aanvraag komt er op initiatief van een Limburgse bakkersvereniging en een Nederlandse tegenhanger. Als de erkenning er komt, moeten de vlaaien voldoen aan een aantal voorwaarden en mogen ze enkel nog in Belgisch of Nederlands Limburg worden gemaakt. Ze krijgen dan een Europees BGA-logo op het etiket, zodat consumenten ze kunnen herkennen als authentieke Limburgse vlaaien.

Volgens Brouns zou een beschermde geografische aanduiding er ook voor zorgen dat de Limburgse vlaai ruimer bekend wordt. "Voeding is zoveel meer dan enkel een product, het is eveneens cultuur en beleving, typische gezelligheid in dit geval", zegt hij.

De Europese Commissie zal het dossier nu onderzoeken en een beslissing nemen, al kunnen eventuele belanghebbenden buiten België of Nederland nog bezwaar aantekenen. Eens de erkenning er is, moeten Limburgse bakkers een aanvraag richten tot het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, waarna gecontroleerd wordt of de vlaai in kwestie aan de voorwaarden voldoet. Eerder kreeg de Geraardbergse mattentaart al een beschermde geografische aanduiding.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top