EU-landen stemmen in met 'antidwanginstrument' tegen economische intimidatie

Nieuws | De Europese Unie wordt binnenkort uitgerust met een zogenoemd antidwanginstrument. Dat is een juridisch instrument waarmee zal kunnen worden gereageerd op economische intimidatie door derde landen. De Europese lidstaten hebben het Commissievoorstel daarover goedgekeurd.

Door Belga

Deel dit nieuws

Verschillende lidstaten vroegen de Commissie vorig jaar om met een initiatief te komen om de EU de mogelijkheid te geven zichzelf te verdedigen wanneer derde landen hun economische invloed misbruiken. Het voorbeeld van Litouwen zat toen nog vers in het geheugen, dat tegen economische sancties van China was aangelopen omdat het Taiwan de toestemming had gegeven een diplomatieke post te openen in hoofdstad Vilnius.

Het voorstel voor een 'antidwanginstrument' is nu goedgekeurd door de Raad. Het blijft de bedoeling om in geval van een economisch conflict via dialoog tot een oplossing te komen, maar als dat niet lukt, kunnen handelsbeperkingen worden opgelegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om hogere douanerechten, het beperken van de invoer uit het land in kwestie, beperkingen op diensten of investeringen, tot het beperken van de toegang tot de Europese interne markt en het opschorten van Europese financiële steun.

In EU-middens wordt benadrukt dat het instrument een "laatste redmiddel" is. Het is in de eerste plaats bedoeld om als stok achter de deur te houden en de de-escalatie van conflicten in de hand te werken. Maar als er toch een beroep op moeten worden gedaan, moeten de Europese tegenmaatregelen worden stopgezet zodra het conflict opgelost geraakt. Handelssancties moeten bovendien evenredig zijn aan de veroorzaakte schade.

"Het instrument wordt ingezet om economische dwang door derde landen - in deze tijden van toenemende geopolitieke spanningen - te ontmoedigen en te bestrijden", zegt de Tsjechische minister van Handel en Industrie, wiens land nog tot eind dit jaar de Europese ministerraden leidt. "De afgelopen jaren zijn de EU en de lidstaten het doelwit geworden van moedwillige economische druk van niet-EU-landen die via bepaalde maatregelen de handel en investeringen proberen te treffen. Wanneer de EU het doelwit wordt van economische intimidatie, heeft zij het recht zich op mondiaal niveau beter te verdedigen."

Eerder keurde ook het Europees Parlement de invoering van het antidwanginstrument al goed. Onderhandelaars van de Raad en het parlement moeten nu wel nog de laatste knopen doorhakken over de exacte modaliteiten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top