Deze landen zouden weleens kunnen verrassen op het WK 2022

Sport | Het is traditie om de favorieten en de outsiders op te lijsten aan de vooravond van een WK voetbal. Maar er liggen ook landen op de loer die dromen van een verrassing. Volgende onderbelichte teams zouden het weleens heel ver kunnen schoppen op dit wereldkampioenschap.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Denemarken en het EK-sprookje

Na het bereiken van de laatste 16 op het WK 2018, het verlies na strafschoppen van de uiteindelijke finalist Kroatië en vervolgens de halve finales op EK 2021, uitgeschakeld door gastheer Engeland, wil het Denemarken van Andreas Skov Olsen het dit jaar op het WK 2022 nóg beter doen. De Danish Dynamite is verenigd rond Christian Eriksen, die miraculeus hersteld is van zijn hartinfarct op het EK in 2021. Ze dromen ervan het kunstje van hun landgenoten, die het EK in 1992 wonnen, over te doen.

De mannen van Kasper Hjulmand zitten in dezelfde groep als Frankrijk, dat ze in september in de Nations League versloegen, en hebben een grote kans om bij de beste twee te eindigen in een groep met ook Australië en Tunesië. Daarna is alles mogelijk voor dit team; een collectief dat een ravage kan aanrichten in het Midden-Oosten.

Uruguay en het magische trio

Net als in 2010 zullen de Celeste geleid worden door een magisch trio vooraan: naast Luis Suarez en Edinson Cavani, die wat ouder maar nog altijd even efficiënt zijn voor doel, krijgen ze het gezelschap van Darwin Nunez van Liverpool – en dus niet van de illustere Diego Forlan. Alsof dat nog niet genoeg is, kan de tweevoudige wereldkampioen op het middenveld ook rekenen op Real Madrid-goudhaantje Federico Valverde en Tottenhams Rodrigo Bentancur.

Achter hen staan de robuuste José María Giménez, Diego Godín en Martín Cáceres geposteerd, voor de titaan Fernando Muslera. Uruguay heeft meer ervaring dan ooit en is altijd een serieuze kandidaat geweest voor de laatste vier. De Uruguayanen kunnen het ver schoppen op het WK, mits ze een zware groep overleven met Portugal, Ghana (dat wraak wil nemen op Uruguay), en Zuid-Korea.

Senegal en WK-hoop Mané

Volgens sommigen een outsider, maar door hun gebrek aan WK-ervaring delen we Senegal in bij de potentiële verrassingen. Als regerend Afrikaans kampioen zullen de Lions of Teranga de hoop van een heel continent op hun schouders dragen. De Senegalese WK-selectie zal in Qatar over lijken gaan om het zo ver mogelijk te schoppen.

In alle aspecten van hun spel combineren ze soliditeit, ervaring en snelheid. Edouard Mendy, Kalidou Koulibaly, Idrissa Gueye en Cheikhou Kouyate hebben geen introductie nodig. Krepin Diatta en Ismaila Sarr kunnen als geen ander een wedstrijd openbreken. Maar het succes van de Senegalezen op het WK zal grotendeels afhangen van de vorm van hun beste speler: Sadio Mané. De ster van Bayern München zit bij de selectie van Aliou Cisse, ondanks een knieblessure die hij onlangs in Beieren opliep. De 30-jarige middenvelder zal wel niet spelen in de eerste groepswedstrijden en zou pas kunnen aantreden in de knock-outfase. Zijn teamgenoten zullen het werk moeten opknappen in een groep met Nederland, Ecuador en Qatar.

Servië en zijn ijzeren wil om te winnen

Zonder twijfel het land waar het minst over gesproken wordt. Onterecht, want het is weinigen gegeven om vóór Portugal te eindigen in een WK-kwalificatiepoule: één van de mooiste verwezenlijkingen van de Serviërs. Ze beschikken over een sterke aanval met Dusan Vlahovic en Aleksandar Mitrovic, beiden herstellende van blessures, en een aantal creatieve spelers in het midden met Sergej Milinkovic-Savic, Filip Kostic en Dušan Tadic.

Het valt nog te bezien of de verdediging datzelfde niveau haalt. Als dat zo is, kunnen de Serviërs uitgroeien tot dé revelatie van dit toernooi. De mannen van Dragan Stojkovic zitten in een groep met topfavoriet Brazilië, Zwitserland en Kameroen. Ze beseffen maar al te goed dat het vechten wordt voor de tweede plaats. Als ze daarin slagen, zouden ze een taaie klant kunnen zijn voor elke tegenstander in de knock-outfase.

Canada en de kracht van het collectief

Canada is nu al een van de grote verhalen van dit WK 2022. Na 36 jaar afwezigheid is het land eindelijk terug op een WK – z’n tweede deelname ooit. Maar de Canucks zijn niet van plan het daarbij te laten en een figurantenrol te spelen in Qatar. Mexico en de Verenigde Staten, die in de kwalificatie achter de Canadezen eindigden, kunnen het beamen: de Canadezen maakten een opmerkelijke ontwikkeling door.

Onder leiding van Alphonso Davies en Jonathan David hebben The Reds een evenwichtige ploeg die zijn kracht haalt uit zijn collectief. In de groep van België zullen de ploegmaats van Tajon Buchanan en Cyle Larin het opnemen tegen onze Rode Duivels. Een positief resultaat zou hen vleugels kunnen geven voor hun partijen tegen Kroatië en Marokko. Het is moeilijk in te schatten wat het werkelijke potentieel van Canada is, maar één ding is zeker: de Noord-Amerikanen hebben niets te verliezen in het Midden-Oosten.

Volg het WK 2022 van 20 november tot 18 december via Eén en Canvas, beschikbaar in het tv-basisaanbod van Pickx. Via de Pickx-app geniet je van alle wedstrijden met de interactieve video. Verder vind je alle actua omtrent het WK terug op Pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top