Wie zijn de favorieten op het WK voetbal in Qatar?

Sport |

Over twee dagen wordt het WK voetbal in Qatar op gang getrapt. Een maand lang gaat de voetbalwereld op zoek naar een opvolger voor Frankrijk. Maar welke landen maken de grootste kans om de trofee op 18 december in Lusail in ontvangst te nemen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brazilië

Brazilië is met vijf wereldtitels het meest succesvolle nationale elftal en miste nog nooit de eindfase op een WK. De bookmakers schuiven de Goddellijke Kanaries naar voren als grootste kanshebber op eindwinst. Ze gaan op Qatarese bodem op zoek naar eerherstel voor de uitschakeling door de Rode Duivels in de kwartfinales in Rusland en de smadelijke 1-7 nederlaag in eigen land in de halve finales vier jaar voordien.

Tite heeft de leiding over een uitgebalanceerde selectie die vooral dankzij zijn defensie hoge ogen gooide in de kwalificaties, met maar vijf geïncasseerde doelpunten in zeventien matchen. Tussen de palen beschikt Brazilië met Alisson en Ederson over twee uitstekende doelmannen, en centraal achterin kunnen ze zich beroepen op Thiago Silva, Eder Militao en ook Marquinhos. Centraal op het middenveld zetten Casemiro en Fabinho de lijnen uit, terwijl Vinicius Junior, Rodrygo, Gabriel Jesus, Antony, Raphina en Neymar de offensieve weelde kenmerken.

20 jaar na de laatste WK-triomf lijken Neymar en co. klaar om opnieuw het hoogste schavot te bestijgen.

Argentinië

De volgende kanshebber in het rijtje is Argentinië. Sterspeler Lionel Messi krijgt op zijn laatste WK de kans om de trofee eindelijk aan zijn palmares toe te voegen. In 2014 waren de Albiceleste er al dichtbij, maar toen moesten ze in de finale hun meerdere erkennen in Duitsland.

Dit jaar lijken de manschappen van Lionel Scaloni meer dan ooit klaar om mee te dingen naar WK-glorie met een solide achterhoede. Christian Romero en Lisandro Martinez zijn ondertussen uitgegroeid tot vaste waarden in de Premier League en worden bijgestaan door ervaren rot Nicolas Otamendi. Leandro Paredes en Rodrigo De Paul maken de dienst uit op het middenveld. Lionel Messi is uiteraard de grote troefkaart in het aanvallende compartiment. Hij kan rekenen op de steun van offensieve luitenanten als Paolo Dybala, Angel Di Maria en Lautaro Martinez.

Frankrijk

De Fransen verdedigen hun wereldtitel. Uiteindelijk behoren maar elf spelers die er toen bij waren tot de huidige WK-selectie. Dat is te wijten aan de verjonging die het team doormaakt en een rist aan afzeggingen. Paul Pogba, Ngolo Kanté, Presnel Kimpembe, Christopher Nkunku en Mike Maignan zijn allemaal niet van de partij. Karim Benzema en Raphaël Varane zijn momenteel nog geblesseerd. Les Blues zullen er in elk geval alles aan doen om hun wereldtitel te verlengen.

Het gebrek aan ervaring kan hen evenwel parten spelen. Jonge talenten als Aurélien Tchouaméni en Eduardo Camavinga van Real Madrid moeten schitteren op het middenveld. Slagen zij daarin of is Frankrijk hetzelfde lot beschoren als Duitsland of Spanje? Beide naties geraakten als titelhouder niet voorbij de eerste ronde in de volgende editie…

Engeland

Engeland was in 2018 nog halvefinalist en een dik jaar geleden finalist op het EK, maar in 2022 ging het de Three Lions een pak minder voor de wind met degradatie naar de B-League in de Nations League.

Harry Kane, Phil Foden en Raheem Sterling moeten de aanvalslinie dragen. Gareth Southgate kan overigens rekenen op een goede mix tussen ervaring en jong geweld. Toch zullen de Engelsen het in Qatar over een andere boeg moeten gooien als ze effectief willen meedingen naar WK-roem.

Duitsland

Vorig jaar sloeg de Mannschaft na het EK een bladzijde om nadat Joachim Löw na vijftien jaar de fakkel doorgaf aan Hansi Flick. De voormalig oefenmeester van Bayern München miste zijn start niet met acht zeges in evenveel wedstrijden. Daarmee was de kwalificatie voor het WK meteen een feit.

De Nations League toonde echter aan dat er nog werk aan de winkel is. Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Thomas Müller, Joshua Kimmich en Jamal Musiala zijn enkele van de namen die de klus zullen moeten klaren.

Grootste verrassing in de kern is misschien wel Youssoufa Moukoko van Borussia Dortmund, de jongste Duitser ooit op een WK. De tweede beste schutter uit de Bundesliga blaast op de dag van de openingsmatch tussen Qatar en Ecuador 18 kaarsjes uit.

Volg het WK 2022 van 20 november tot 18 december via Eén en Canvas, beschikbaar in het tv-basisaanbod van Pickx. De Pickx-app laat je ook toe om van alle wedstrijden te genieten met de interactieve video. Verder vind je alle actua omtrent het WK terug op Pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top