Kan Frankrijk zijn wereldtitel verlengen?

Sport | Titelverdediger Frankrijk trekt met de nodige twijfels naar Qatar. Didier Deschamps zit wellicht voor het laatst op de bank als trainer en hij droomt van een derde wereldtitel. Heeft de ploeg daar de middelen voor?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Frankrijk werd in 2018 wereldkampioen, maar de afgelopen vier jaar is er veel veranderd. Op het vorige WK was de 19-jarige Kylian Mbappé een openbaring en Les Bleus verrasten vriend en vijand met hun WK-winst. Ze wisten op weg naar de finale onder meer het Argentinië van Lionel Messi uit te schakelen en uiteraard België. Frankrijk wordt aanzien als een grote kanshebber op de eindzege, maar Deschamps weet nu al dat het zeer moeilijk zal worden om de prestatie van 2018 te evenaren.

Een heel andere WK-selectie

Van de 23 spelers die wereldkampioen werden in Rusland zullen er nog maar 10 actief zijn in Qatar. Hugo Lloris is met zijn 35 jaar en 139 selecties als ouderdomsdeken nog steeds van de partij. Raphael Varane en Lucas Hernandez hebben blessurezorgen, maar maken ook deel uit van de 26-koppige selectie. Benjamin Pavard zit ook nog in de kern. Samuel Umtiti, die met zijn doelpunt België uitschakelde, is er niet bij. Presnel Kimpembe nam zijn plaats, maar hij viel geblesseerd uit. Zijn plek in de basis zal worden ingenomen door Dayot Upamecano of Ibrahima Konaté.

Op het middenveld moet Deschamps het zien te rooien zonder sterkhouders N’Golo Kanté en Paul Pogba, die beiden geblesseerd moesten afhaken. Blaise Matuidi zakte af naar de Verenigde Staten en komt al een tijdje niet meer voor in de plannen van de nationale ploeg. De twee goudklompjes van Real Madrid, Eduardo Camavinga en Aurélien Tchouameni, zullen dus de zware taak hebben om hem op te volgen. Adrien Rabiot brengt wel de nodige ervaring bij op het middenveld.

Rekenen op Karim Benzema

De aanval is ontegensprekelijk het sterke punt van Frankrijk. Naast Kylian Mbappé beschikt Deschamps met Antoine Griezmann, Olivier Giroud en uiteraard Karim Benzema over heel wat kwaliteit. Benzema is als winnaar van de Gouden Bal dé smaakmaker van dit elftal. Hij moet zijn ploeg naar nieuw succes loodsen. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog Ousmane Dembélé, Marcus Thuram, Randal Kolo Muani en Kingsley Coman.

De Franse bondscoach weet dat hij zich aanvallend weinig zorgen moet maken. De groepsfase mag normaal gezien geen problemen opleveren met tegenstanders als Denemarken, Tunesië en Australië. Deschamps zocht de afgelopen maanden nog naar de juiste balans met een driemansdefensie en nadien vier verdedigers. Kan Frankrijk alles weer in zijn plooi laten vallen op het WK?

Frankrijk opent zijn WK tegen Australië op dinsdag 22 november, een wedstrijd die te volgen is vanaf 19u40 op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top