Nederlands elftal herleeft en oogt beloftevol voor dit WK

Voetbal |

Na het missen van het laatste WK verschijnt Nederland dit jaar terug op het wereldtoneel, en niet zonder ambitie. Dat mag wel, als je ziet met welk team ze aantreden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Net als in 2002 miste Nederland in 2018 opnieuw de kwalificatie voor het WK, dus in Rusland was vier jaar geleden geen oranje te zien. Het Nederlandse elftal heeft zich sindsdien bewonderenswaardig herpakt. Getuige daarvan is hun optreden in de Final Four van de Nations League, ten koste van België. Op het laatste EK, vanwege de pandemie uitgesteld naar vorig jaar, werd Nederland in de Ronde van 16 uitgeschakeld. Dit was echter maar één stap in het verhaal van de Nederlandse heropstanding.

Team in vorm

De ploeg van Louis Van Gaal stond tijdens de WK-kwalificatiecampagne bovenaan in zijn groep, vóór Noorwegen en Turkije, en maakte indruk. Memphis Depay was een van de uitblinkers van zijn ploeg, met 12 doelpunten op weg naar Qatar. Hij was samen met Harry Kane topscorer in de kwalificaties.

Oranje was overtuigd van zijn kracht en herontdekte de Nederlandse winnaarsmentaliteit. Dit kreeg een vervolg in de Nations League: Nederland won zijn groep zonder ook maar één wedstrijd te verliezen en vernederde de Rode Duivels tweemaal. Hun kwalificatie voor de Final Four heeft hen dan ook veel vertrouwen gegeven voor Qatar.

Een gerevitaliseerde kern

De grootste prestatie van Louis Van Gaal is dat hij het team nieuw leven heeft ingeblazen door ervaren spelers te mengen met nieuw talent. Speerpunt Depay deelt de schijnwerpers met de Ligt, van Dijk, de Jong en Dumfries, een van de revelaties van het afgelopen EK. Naast hen geven jongeren als Aké, Gakpo of Malacia en Xavi Simons het team een impuls.

Nederland wordt vaak gepresenteerd als een serieuze outsider en dat zal ook deze keer het geval zijn. De kwaliteit van hun kern en de algemene vorm van het team maken van hen een serieuze kanshebber voor een sterke run. Het gebrek aan ervaring in grote wedstrijden bij een groot deel van de kern, zou echter een invloed kunnen hebben op de beslissende momenten. Maar de tactische genialiteit van Louis Van Gaal kan het verschil maken. Eén ding lijkt vrijwel zeker: Nederland zal nog enige tijd een kracht zijn om rekening mee te houden.

Volg de eerste wedstrijd tussen Nederland en Senegal op maandag 21 november vanaf 16u40 via Sporza op Canvas.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top