Dender wordt gestraft voor 'negatief supportersgedrag': Tuchtcommissie legt boetes + match zonder fans op

Sport | Na wangedrag van enkele fans tijdens thuiswedstrijden van Dender EH, heeft de club sancties gekregen van de Tuchtcommissie Beroepsvoetbal. In totaal moet de club 2875 euro boete betalen én moet het een wedstrijd achter gesloten deuren afwerken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De club meldde zelf dat een match delegate van de KBVB de voorbije weken en maanden regelmatig overtredingen noteerde bij de thuismatchen van Dender EH. Vooral bij de match tegen Lierse liep het de spuigaten uit (gebruik van pyrotechnisch materiaal en gooien van bierbekers en bekerhouders op het veld).

Het Bondsparket stelde dat "dergelijke acties het verloop van de wedstrijd kunnen beïnvloeden en de fysieke integriteit van iedereen in het stadion in gevaar brengen" en maakte de zaak over aan de Tuchtcommissie van het Beroepsvoetbal. Die commissie besliste om Dender EH te veroordelen tot een boete van 2.500 euro, tot de intrekking van een eerder opgelegd uitstel (t.g.v. de wedstrijd Patro Eisden Maasmechelen – FC Dender) voor een boete van 375 euro, alsook tot de intrekking van het uitstel van één achter gesloten deuren te spelen wedstrijd. Zo vertelt de club op haar officiële website, waarna er ook nog gemeld werd dat er voor andere wedstrijden - thuis tegen Beveren, uit op Anderlecht en SK Deinze - geldboetes werden opgelegd.

Het is nog niet helemaal duidelijk welke wedstrijd Dender achter gesloten deuren zal moeten spelen. De komende thuisduels zijn tegen RSCA Futures, Beerschot VA en Jong Genk.

Vraag om respect

De club hoopt door met een open communicatie naar de fans toe dergelijk gedrag aan banden te kunnen leggen. "Slecht gedrag door het gebruik van vuurwerk, het gooien van voorwerpen op het veld, het gebruik van pyrotechnische voorwerpen, beledigend taalgebruik, dreigen met geweld, racistisch en seksistisch gezangen komen ons team en club dus niet ten goede en het is tevens schadelijk voor ons imago. Wij willen dus vragen om het imago van FC Dender altijd en overal, en met respect voor de tegenstander, op een waardige wijze uit te dragen. Voetbal is natuurlijk ook emotie, alsook een feest. Jullie waren tot dusver al een heel stevige steun voor ploeg en club. Onze supporters genieten alom een uitstekende reputatie! Uiteraard supportert de overgrote meerderheid van jullie zoals het hoort. Vandaar onze oproep aan iedereen: go on, maar doe het waardig!"

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top