Florence Pugh keert terug naar Netflix met 'The Wonder'

Films | Je hebt haar nog maar pas gezien op het grote scherm in 'Don't Worry Darling', maar nu keert Florence Pugh terug naar Netflix. In het kostuumdrama 'The Wonder' speelt ze een verpleegster die de opdracht krijgt om zich te ontfermen over een meisje dat naar eigen zeggen kan leven zonder voedsel. De film is een bewerking van de gelijknamige roman van Emma Donoghue, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds Florence Pugh in 2016 een Victoriaanse moordenares speelde in 'The Young Lady' is ze een van Hollywoods meest gewilde actrices. Haar recente succesvolle rollen in 'Midsommar', 'Little Women' en 'Don't Worry Darling' hebben haar internationale erkenning gebracht. Zal haar meest recente film zich ook in dat rijtje begeven? Dat kunnen we vanaf nu uitzoeken, want 'The Wonder' is aangekomen op Netflix

Dit historische drama is een verfilming van de gelijknamige roman van Emma Donoghue uit 2016 en werd geregisseerd door Sebastián Lelio. Het verhaal speelt zich af in Ierland in het midden van de 19de eeuw en is gebaseerd op het bewezen sociale fenomeen van 'vastende meisjes'. Veel jonge vrouwen in Europa beweerden in de Victoriaanse tijd maandenlang zonder voedsel te kunnen. Emma Donoghue baseerde haar roman niet op één specifiek geval, maar putte uit vele verslagen van het sociale fenomeen. Haar roman, en dus ook de film, speelt zich af tijdens de Grote Ierse Hongersnood tussen 1845 en 1851. Anna O'Donnell is 11 jaar oud en beweert te overleven door maandenlang niets te eten. Een Britse verpleegster, gespeeld door Florence Pugh, wordt gestuurd om de toestand van de tiener te observeren. Bedrog of wonder? Wat zit er achter dit fenomeen?

Voor regisseur Sebastián Lelio gaat het er niet alleen om de bestseller op het scherm te brengen. "De bewerking van de roman stelt me in staat om de spanningen tussen rede en geloof, gehoorzaamheid en rebellie, en de tegenstelling tussen een individu en een groep te onderzoeken. Maar ik krijg ook de kans om in vraag te stellen wat een kostuumdrama precies is en om daar mijn eigen versie van af te leveren", verklaarde hij aan de pers.

Gebaseerd op waargebeurde feiten

Van dit sociale fenomeen van "vastende meisjes" is het beroemdste geval dat van het Welshe meisje Sarah Jacob. Sommige historici verklaren dat de tiener haar eetlust had verloren omdat ze zich toelegde de Bijbel lezen en gedichten schrijven. Door te vasten kon ze in bed blijven en haar dagelijkse karweitjes vermijden. Anderen geloven dan weer dat dit de eerste gevallen van anorexia in de geschiedenis waren. Wat de redenen of motieven ook waren, haar verhaal trok de aandacht van veel mensen en werd breed gepubliceerd in de kranten van die tijd. Mensen uit het hele land stroomden naar haar huis om dit "wonder" te aanschouwen. Het huis van de Jacobs werd elke dag overspoeld met mensen en alle bezoekers lieten na hun bezoek iets achter voor de familie. Er wordt gezegd dat zelfs Koningin Victoria Sarah wilde ontmoeten.

Mensen begonnen echter te twijfelen aan of ze wel echt niet at, toen bleek dat het vastende meisje er kerngezond bleef uitzien. Tal van dokters en wetenschappers hebben Sarah geobserveerd en onderzocht, maar niemand kon achterhalen hoe de situatie ineen zat. Het meisje was nooit alleen en niemand zag haar ooit eten. Op een bepaald moment kreeg het meisje verpleegsters toegewezen die haar niet mochten helpen, tenzij ze om eten of drinken vroeg. Dat is nooit gebeurd en twee weken later overleed Sarah. Op dat punt had ze twee jaar lang niet gegeten, tussen 1867 en 1869.

Hoe dit allemaal is kunnen gebeuren en wat er achter het verhaal zit, zal niemand ooit weten. Maar dat 'The Wonder' zeker het zien waar is, weten we zeker.

Ontdek ‘The Wonder’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top