Jérémy Doku, de onmisbare joker voor Martinez

Rode Duivels | Vriend en vijand waren verrast dat Roberto Martinez Jérémy Doku opnam in de WK-selectie. De Rode Duivel was de laatste tijd niet bepaald actief in zijn club, maar in Qatar mag hij het beste van zichzelf laten zien in een rol die nog niet vastligt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Roberto Martinez onthulde maandag de identiteit van de 26 spelers die zullen deelnemen aan het WK, dat op 20 november begint. Onder de geselecteerde spelers is Jérémy Doku, wiens aanwezigheid verre van verzekerd was vanwege zijn terugkerende fysieke problemen. Zijn selectie is ongetwijfeld een doorn in het oog van een zekere Dodi Lukebakio, die momenteel in bloedvorm is en speelt in de Bundesliga.

Na een bemoedigend eerste jaar bij Stade Rennais heeft de winger een zeer gecompliceerd seizoen 2021-2022 achter de rug. Hij werd gehinderd door blessures aan zijn hamstring, knie en kuit, en speelde slechts met tussenpozen. En de situatie is de laatste maanden niet verbeterd. Gehinderd door een spierblessure heeft hij met Rennes tot nu toe slechts aan 9 wedstrijden deelgenomen in alle competities samen voor een totaal van 200 minuten, oftewel amper meer dan 20 minuten speeltijd per wedstrijd waarvan geen enkele als titularis.

Een uniek profiel

Martinez heeft sinds het EK in de zomer van 2021 geen beroep meer gedaan op Doku gedaan en zou dat ook niet doen als hij enkel rekening zou houden met de speeltijd van de vleugelspeler. Dat Doku ondanks zijn gebrek aan ritme en speeltijd toch is geselecteerd, heeft een andere reden. Doku heeft een uniek profiel, waardevol voor elk team en nog meer voor de Rode Duivels. De voormalige Anderlecht-man is een van die wervelende spelers met een verwoestende trap, die een tegenstander kan uitschakelen met zijn uitstekende dribbelvaardigheden. Een kwaliteit die maar weinig spelers in de Belgische kern in hun bereik hebben.

Als zodanig is het niet zo verrassend om hem in de selectie te zien, ondanks zijn gebrek aan wedstrijdritme. "Hij is een speler die magie in zijn voeten heeft", legde Martinez uit. "We hebben dit type speler nodig. Hij heeft inderdaad niet veel gespeeld, maar hij is in betere vorm dan we denken. Ik weet zeker dat hij fit genoeg zal zijn om de rol te vervullen die we van hem verwachten." De vleugelspeler zal waarschijnlijk worden gebruikt als wildcard, een speler die tijdens een wedstrijd invalt om te proberen een impasse te doorbreken met zijn technische vaardigheden.

Doku, die in zeven officiële wedstrijden voor de nationale ploeg twee doelpunten heeft gescoord en drie assists heeft gegeven, heeft met de Duivels al ervaring met een groot toernooi. Anderhalf jaar geleden speelde de Antwerpenaar op het EK voetbal. Hij was twee keer titularis, en op 19-jarige leeftijd maakte hij indruk, met name door een penalty te scoren in de kwartfinale tegen Italië. Hoewel hij sindsdien het shirt van de nationale ploeg niet meer heeft gedragen, hebben zijn prestaties hem toch enig krediet opgeleverd en destijds zijn marktwaarde verhoogd.

Volg de vriendschappelijke partij van de Rode Duivels tegen Egypte op vrijdag 18 november om 15u30 op VTM. De Rode Duivels openen hun WK tegen Canada op woensdag 23 november, een wedstrijd die te volgen is vanaf 19u30 op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top