'The Dead Don't Die': een parade van Jim Jarmusch' favoriete acteurs

Films | De Amerikaanse filmmaker Jim Jarmusch wordt al sinds de jaren 80 beschouwd als een indie darling, met films als ‘Stranger Than Paradise’, ‘Dead Man’, ‘Coffee and Cigarettes’ en ‘Broken Flowers’ als boegbeelden van onafhankelijke Amerikaanse cinema. Hij staat er ook om bekend dat hij enkele bekende acteurs graag keer op keer opvoert in zijn films. Dat is des te meer het geval in ‘The Dead Don’t Die’, zijn recentste film, die vanavond te zien is op VTM 3. Dit zijn de favoriete acteurs van Jarmusch die je in die film aan het werk kan zien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Dead Don’t Die’ is een ware ensemblefilm met een absurde plot. Het kleine, slaperige dorpje Centerville wordt dooreen geschud wanneer twee apathische politieagenten ontdekken dat de zombie-apocalyps begonnen is. De film wordt gedragen door enkele komische en excentrieke personages, zoals de kurkdroge agenten en een begrafenisonderneemster met een samoeraizwaard. De stijl is zoals gewoonlijk bij de films van Jim Jarmusch magisch realistisch en geheel afstandelijk. En de cast bestaat bijna helemaal uit oudgedienden.

Bill Murray

Bill Murray staat bij wel meer regisseurs helemaal bovenaan de call list. Zo voeren zowel Sofia Coppola als Wes Anderson de droogkomische acteur maar al te graag op. Sinds Murray in 2003 verscheen in Jarmusch’ eigenzinnige ‘Coffee and Cigarettes’, dat helemaal bestaat uit losstaande scènes en dialogen, lijkt ook hij voor de acteur te zijn gevallen.

Bill Murray speelde de hoofdrol in ‘Broken Flowers’ uit 2005, Jarmusch’ film over een man die te horen krijgt dat hij een volwassen zoon heeft, maar niet weet bij welke van zijn vele vroegere liefdes hij die verwekt zou hebben. Dus brengt hij een bezoekje aan al zijn exen, in de hoop meer te weten te komen over de zoon, met wie hij tegen de verwachtingen in een band wil opbouwen. Hij keert terug in ‘The Dead Don’t Die’ als een van de apathische politieagenten.

Tilda Swinton

Jarmusch is een excentriekeling met een voorliefde voor karakters die de normen overstijgen. Logisch dus dat hij ook neigt naar acteurs met een eerder apart uiterlijk en karakter. Zo castte hij Tilda Swinton eerst als een van de jeugdliefdes van Bill Murrays personage in ‘Broken Flowers’, waarna ze in 2013 een van de hoofdrollen speelde in zijn ‘Only Lovers Left Alive’.

In die film, volgens de maker een antwoord op de ‘Twilight’-trend, speelt ze een onsterfelijke vampier naast haar geliefde eeuwenoude rockster, gespeeld door Tom Hiddleston. Het was Jarmusch zijn eerste verkenning van het bovennatuurlijke genre, dus hield het steek om haar weer te casten in ‘The Dead Don’t Die’. Swinton mag weer een heerlijk excentriek personage vertolken: de met een zwaard zwaaiende begrafenisondernemer.

Adam Driver

Tussen de vampierenfilm en de zombiefilm in maakte Jarmusch een kleinschalige, gevoelige en diepmenselijke prent over een buschauffeur die in zijn vrije tijd poëzie schrijft. Adam Driver (what’s in a name) was net een wereldster geworden dankzij zijn rol als antagonist in ‘The Force Awakens’, dus de kleinschalige dramafilm 'Paterson' was een aanzienlijke verandering van decor, maar Driver gaf volgens kenners misschien wel de acteerprestatie van zijn carrière.

In ’The Dead Don’t Die’ spelt Driver de partner van Bill Murrays personage, een politieagent die liever donuts zou verorberen dan zijn job doen.

Iggy Pop

Punk rock is een rode draad in het werk van Jim Jarmush. De rebellie en de energie van Iggy Pop en zijn band The Stooges spreken de filmmaker in het bijzonder aan. Dat leidde er in 1995 toe dat Jarmusch Iggy Pop castte in zijn neo-western ‘Dead Man’. Iggy keerde terug voor ‘Coffee and Cigarettes’ voor een dialoog met zanger Tom Waits.

In 2016 maakte Jarmusch zelfs een documentaire over The Stooges. ‘Gimme Danger’ is het duidelijkste voorbeeld van de samenwerking tussen de filmmaker en de punker. In ‘The Dead Don’t Die’ verschijnt Iggy als een zombie met een grote voorliefde voor koffie.

Tom Waits

Zoals we hierboven al vermeldden, verscheen deze zanger met kiezelstenen in de plaats van stembanden en hartverscheurende liederen over de schaduwkanten van het leven ook in de film ‘Coffee and Cigarettes’. Maar voordien speelde de zanger, die altijd al een liefde had voor acteerwerk, ook in Jarmusch’ ‘Down by Law’ uit 1986. Daarin speelde hij naast niemand minder dan Roberto ‘La vite è bella’ Benigni, tien jaar voor diens magnum opus.

In ’The Dead Don’t Die’ is Tom Waits de heremiet Bob, een mysterieuze en eenzame man die de gebeurtenissen in Centerville steeds van op een zekere afstand overschouwt.

Bekijk ‘The Dead Don't Die’ op zaterdag om 22u20 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top