In deze films kom je meer te weten over de verhouding tussen mens en robot

Films | Meer dan eens is de soms troebele verhouding tussen kunstmatige intelligentie, robots en de mens het onderwerp van een film. Pickx stelt vijf films voor waarin de relatie tussen mens en robot centraal staat.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ex machina

Deze film van Alex Garland ('Men', 'Annihilation') biedt een zeer verontrustende blik op de relatie tussen mensen en robots. We maken kennis met de CEO van een technologiebedrijf (Oscar Isaac) die experimenteert met levensechte, humanoïde robots in een afgelegen villa in de bossen.

Onder het mom van een bedrijfswedstrijd lokt hij de winnaar, een onopvallende softwareprogrammeur (Domhnall Gleeson), naar zijn luxueuze designhuis om de kunstmatige intelligentie van een vrouwelijke robot (Alicia Vikander) te testen. Tijdens het experiment raakt hij in de ban van de aantrekkelijke androïde, maar ontdekt hij ook de ware bedoelingen van zijn baas. De film daagt onze vooroordelen over gender en seksualiteit uit, en onderzoekt wat het betekent om een mens van vlees en bloed te zijn.

'Ex machina' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Her

In dit boeiende verhaal staat het thema liefde in het digitale tijdperk centraal. In de niet zo verre toekomst zit ons leven vol met technologische snufjes. Eenzame zielen zoeken het gezelschap van een geliefde in hun intelligente spraakbesturingssysteem - een soort domoticasysteem dat fungeert als persoonlijke assistent en je helpt in je dagelijkse leven, zowel praktisch als psychisch. Het houdt je agenda bij en zet 's ochtends koffie, maar je kunt ook gesprekken over liefde en de zin van het leven voeren met je digitale secretaresse. 

Een meesterlijke Joaquin Phoenix geeft gestalte aan een eenzame schrijver in Los Angeles. Hij kan zijn eenzaamheid niet langer verdragen en laat zich verleiden tot het kopen van de digitale assistent Samantha (ingesproken door Scarlett Johansson); een empathische en gevoelige kunstmatige entiteit die hem helpt en voor wie hij uiteindelijk gevoelens ontwikkelt. Tragisch genoeg bestaat ze alleen als stem.

Je kan 'Her' bekijken op Prime Video.

Big Hero 6

In deze Disney film volgen we het verhaal van Hiro Hamada, een jong wonderkind met een talent voor robots, die in de futuristische stad San Fransokyo woont. Om te voorkomen dat Hiro zijn tijd besteedt aan deelname aan straatrobotgevechten, neemt Tadashi, zijn oudere broer, hem mee naar zijn onderzoekslaboratorium in het San Fransokyo Institute of Technology. Hiro ontmoet Tadashi's vrienden Go Go, Wasabi, Honey Lemon en Fred, en zijn creatie Baymax. Baymax ziet eruit als een warme, pluizige marshmallow die dient als vriend en dokter. Hij is niet echt ontworpen om meer te zijn dan wat hij is, maar Hiro vindt een manier om hem nog geweldiger te maken door hem in een superheld te veranderen. Bovendien vult Baymax een leegte in Hiro's leven als zijn oudere broer omkomt bij een explosie.

Bekijk 'Big Hero 6' op Disney+, beschikbaar in de tv-optie 'Pickx All Stars' of 'Pickx All Stars & Sports'.

Robot & Frank

In deze ontroerende sciencefictionfilm speelt Frank Langella een koppige gepensioneerde juwelendief die van zijn zoon een huisrobot krijgt om hem te helpen in zijn dagelijks leven. De robot is geprogrammeerd om zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren, want Frank lijdt aan dementie. Frank leert zijn robotvriend steeds meer te waarderen wanneer hij beseft dat zijn elektronische metgezel hem de kans geeft zijn carrière als inbreker nieuw leven in te blazen...

Blade Runner

Deze baanbrekende sciencefictionfilm is gebaseerd op de populaire roman 'Do Androids Dream of Electric Sheep?' van de Amerikaanse schrijver Philip K. Dick. De man, die wel eens de Shakespeare van de sciencefiction wordt genoemd, legde met deze roman de basis voor het concept van replicanten, mensachtige androïdes zonder empathie. In de film van Ridley Scott wordt de kijker ondergedompeld in een dystopische toekomst waarin menselijke robots, "replicanten" genaamd, zijn ontworpen door de machtige Tyrell Corporation om in ruimtekolonies te werken. Midden in het futuristische Los Angeles spoort Blade Runner Rick Deckard (Harrison Ford) een groep gevaarlijke replicanten op. Tijdens zijn onderzoek kruist hij het pad met Rachel, een replicant op wie hij verliefd wordt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top