Met welke rollen maakte Imelda Staunton naam en faam in de filmwereld?

Nieuws | Nu Netflix het vijfde seizoen van ‘The Crown’ op de kijkers heeft losgelaten, grijpen we graag de kans om iets dieper in te gaan op het personage van Imelda Staunton, die sinds het nieuwe seizoen de inmiddels overleden Queen Elisabeth II speelt. Staunton speelde voor haar werk in ‘The Crown’ ook nog in heel wat andere bekende series mee. Pickx zocht uit wat de hoogtepunten uit haar carrière zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Harry Potter

Naast haar rol in de serie over het Britse koningshuis speelde Staunton mee in heel wat andere Britse films en series. De rode draad doorheen haar carrière is dat ze vaakst meewerkte aan stukken die doorspekt zijn met de Britse cultuur. Haar meest bekende rol is ongetwijfeld die van Dolores Umbridge in ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’. In die film speelt de Britse actrice een vrouw die de orde op Zweinstein moet handhaven nadat Harry Potter de tovenaarsgemeenschap duidelijk maakt dat Voldemort aan een opmars bezig is. Umbridge wordt ingeschakeld om Perkamentus, het hoofd van de school, in de gaten te houden. 

In interviews gaf Staunton meer dan eens aan dat ze dit een van haar leukste rollen vindt. Bovendien vertelde ze ook dat ze zelfs als actrice haat voelde tegenover het personage van Dolores Umbridge. Anderzijds gelooft ze ook dat de vrouw in haar rol handelde om het welzijn van de studenten te bewaken, al weten we niet of iedereen daarmee akkoord gaat.

Downton Abbey

Voor de serie ‘The Crown’ kon Imelda ongetwijfeld rekenen op haar ervaring uit haar rol in de twee films van de televisieserie ‘Downton Abbey’. Daarin speelde ze Lady Bagshaw, de aartsvijand van Violet Crawley (Maggie Smith), de gravin van Grantham die haar man verloor. Bagshaw probeert de rechtmatige erfenis van Earl of Grantham afhandig te maken. Opvallend bij haar rol in die serie is dat de echtgenoot van Staunton, Jim Carter, er ook in te zien is. Hij vertolkt het personage van Charles Carson, de trouwe butler van de familie. 

Het staat vast dat de typische kenmerken van de hoogste klasse uit de Britse cultuur terugkomen in ‘The Crown’. De vetes, de discussies en bijzondere relaties tussen verschillende personages, zowel in ‘Downtown Abbey’ als in de reeks over het koningshuis maken ze steevast deel uit van het script. Staunton kon zich dus gemakkelijk inleven in haar rol.

Vera Drake

Hoewel ze misschien niet meest bekend is om deze rol, werd Staunton wel vaakst gelauwerd voor haar werk in de film ‘Vera Drake’. In die film uit 2005 speelde ze een vriendelijke en hardwerkende vrouw die samenleeft met haar man en twee kinderen. Vera, vertolkt door Staunton, zorgt ook voor haar bejaarde moeder, haar familie en een zieke buurvrouw. Naast al dat werk bekommert ze zich ook om vrouwen uit de buurt die abortus willen plegen na een ongewenste zwangerschap. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was dat nog steeds verboden, vandaar dat haar activiteiten in het grootste geheim moesten verlopen. Wanneer een van haar patiënten zwaargewond raakt bij een abortusprocedure, wordt Vera opgepakt en dreigt ze gestraft te worden. 

In deze film speelt Staunton een heel erg andere rol in vergelijking met haar personage in ‘The Crown’, ‘Downtown Abbey’ en ‘Harry Potter’. Terwijl Vera Drake een erg progressieve vrouw is die wil vechten voor vrouwenrechten en de immense kloof tussen man en vrouw wil dichten, speelt ze in de andere reeksen en films een erg conservatief personage. Het Britse koningshuis en Downtown Abbey zijn bij uitstek plaatsen waar er weinig ruimte is voor een progressief gedachtegoed, laat staan voor iemand die vecht voor het recht op abortus. Het is dus opvallend hoe erg Staunton zich kan aanpassen aan de rol die ze speelt. Of het nu een stijve, beleefde en klassieke vrouw is, of een progressieve, hard werkende en vocale moeder; de Britse actrice past zich perfect aan.

Ontdek het vijfde seizoen ‘The Crown’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top