‘Reizen Waes: Wereldsteden’: op zoek naar leefbaarheid in São Paulo

Films | Tom Waes streept nog enkele wereldsteden van zijn verlanglijstje voor ‘Reizen Waes’, en dat bracht hem in de aflevering van gisteren tot in de grootste stad van Zuid-Amerika: São Paulo. De betonnen jungle, wordt de stad terecht wel eens genoemd, maar de inwoners doen er alles aan om het stadsleven zo aangenaam mogelijk te maken. Wekelijks selecteren we een bijzondere plek, persoon en gewoonte uit de aflevering.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een metropool als São Paulo verkennen tijdens de viering van 200 jaar Braziliaanse onafhankelijkheid en dat ook nog eens tijdens een verkiezingsjaar waarin de messen geslepen zijn: voor een politiek reportagemaker zou het een droom zijn. Tom Waes wilde vooral aan de politiek en de drukte ontsnappen om uit te vissen wat nu echt de identiteit is van de stad. Want los van de politieke verdeeldheid en verzuring, is São Paulo toch vooral een stad waar mensen zoeken naar leefbaarheid in de betonnen jungle.

Plek

Wie vooral zo weinig mogelijk tijd in die betonnen jungle wil doorbrengen, dat zijn de Guarani, inheemse Brazilianen die hun traditionele levensstijl verder willen zetten in het Mata Altântica. Dat is een regenwoud aan de rand van de metropool, dat in de loop der jaren bijna helemaal verdween. In de tien procent van de oorspronkelijke oppervlakte die nu nog overblijven, wonen vijftien Guarani in een eerder primitief huttendorp, een groot contrast met al het beton en glas van São Paulo.

Hun manier van leven is bedreigd, want hoewel er wetten bestaan die enkel hen toestemming geven om te jagen in het gebied, zodat ze van het land kunnen leven, wordt er nog erg veel illegaal gejaagd. Als ze vallen uitzetten, wordt hun prooi opgegeten door de jongen van de stropers. Normaal zouden ze gasten moeten ontvangen met zelfgemaakte sieraden, maar hun grondstoffen zijn intussen allemaal ingepalmd, dus moeten ze wel naar de stad reizen om materialen te kopen.

Persoon

Een bevolkingsgroep wiens manier van leven ook bedreigd wordt, is de LGBTQIA+-gemeenschap in de stad. De teller van vermoorde transgenders staat er op 175. Toch geeft de gaycultuur zich niet gewonnen: er is een bruisend nachtleven en de gay pride in São Paulo is een van grootste ter wereld. Mahina Starlight, een travestiet die optreedt in het café Casa Fluida, getuigde voor de camera over het leven als homoseksueel in São Paulo. Moedig, als je weet dat homohaat en geweld alsmaar stegen tijdens het bewind van Jair Bolsonaro. Intussen is de verkiezingsuitslag binnen en weten we dat zijn eerder linkse tegenstander Lula gewonnen is, dus hopelijk verbetert de situatie vanaf 1 januari. Oeps, nu hebben we het toch over politiek.

Gewoonte

Autoloze zondagen hebben we in België ook, maar in São Paulo gaan ze daar nog een paar stappen verder in. Elk weekend wordt namelijk drie kilometer snelweg afgesloten zodat inwoners er kunnen wandelen, fietsen, skaten, spelen, of gewoon op een strandstoel zitten met een biertje. Een echt strand is het niet, maar voor veel inwoners die anders alleen maar in de drukte leven, of voor de appartementsbewoners wiens raam net boven de snelweg opent, is het een echte verademing. Ook Tom geniet er zichtbaar van.

Bekijk ‘Reizen Waes: wereldsteden’ op maandag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top