‘Body Parts’: documentaire over de evolutie van intimiteit op een filmset

Films | In het Nederlandse documentairemagazine ‘Het uur van de wolf’ komt vanavond de opmerkelijke film ‘Body Parts’ aan bod, waarin grensoverschrijdend gedrag op filmsets wordt aangekaart. Het is naar aanleiding van de vertoning van die film op Film Fest Gent dat intimiteitscoördinator Philine Janssens er een workshop gaf (lees hier ons interview met Philine Janssens na). Wij vertellen je alles wat je moet weten over ‘Body Parts’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het vrouwelijk lichaam, en al helemaal vrouwelijk naakt, wordt door Hollywood al generaties lang in beeld gebracht op een manier die voornamelijk voor mannelijke kijkers aanlokkelijk is. Als je weet dat de industrie sinds jaar en dag gedomineerd wordt door heteroseksuele mannen en dat er een historisch manifest gebrek aan respect is voor vrouwen in de business, mag dat geen verrassing zijn. Gelukkig is er tegenwoordig een belangrijke evolutie bezig. Hollywood kijkt zichzelf in de boezem, en tegenwoordig is het op Amerikaanse filmsets zelfs verplicht om een intimiteitscoördinator in te schakelen. Die ziet erop toe dat de grenzen van elke acteur gerespecteerd worden en denkt mee na over hoe intieme scènes in beeld gebracht worden.

Dat is het onderwerp dat ook filmmaakster Kristy Guevara-Flanagan intrigeerde toen ze ‘Body Parts’ maakte. Daarin onderzoekt ze hoe vrouwen in Hollywood overgeseksualiseerd, aangevallen en uitgebuit worden, zowel op als achter de schermen. Enkele iconische filmscènes worden onder een nieuwe, kritische lens geplaatst, ongemakkelijke waarheden komen naar de voorgrond en filmmakers die de kentering inzetten worden gevierd.

Wie is wie?

Kristy Guevara-Flanagan maakte naam in de filmwereld met haar debuut, ‘Going on 13’ (2008), waarin ze vier jonge meisjes vier jaar volgde om in beeld te brengen hoe kinderen de dag van vandaag opgroeien. Daarna wierp ze zich op de geschiedenis van Amerikaanse superheldinnen met haar tweede documentairefilm en op onderwerpen als Californische wietkwekers en vrijwilligers die vluchtelingen op de Amerikaans-Mexicaanse grens helpen in haar korte documentaires. ‘Body Parts’ is haar derde langspeler.

Guevara-Flanagan kreeg bijvoorbeeld Alexandra Billings voor de camera, die onder andere meespeelde in ‘Transparent’, waar acteur Jeffrey Tambor ontslag moest nemen na meerdere beschuldigingen van seksuele intimidatie. Ook de welbekende Jane Fonda (‘Grace and Frankie’, ‘Youth’) getuigt in de prent als autoriteit over de geschiedenis en de evolutie van de behandeling van vrouwen in Hollywood.

Bekijk ‘Het uur van de wolf - Body Parts’ op woensdag om 22u39 op NPO2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top