Keniaan Evans Chebet wint marathon van New York

Sport | De Keniaan Evans Chebet, eerder dit jaar winnaar van de marathon in Boston, heeft zondag ook de marathon van New York gewonnen. Hij finishte in 2 uur, 8 minuten en 41 seconden. Zijn landgenote Sharon Lokedi was de snelste bij de vrouwen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De 34-jarige Chebet eindigde 13 seconden voor de Ethiopiër Shura Kitata. De Nederlander Abdi Nageeye, die de zilveren medaille behaalde op de Spelen in Tokio vorig jaar, stond als derde mee op het podium.

De marathon in de straten van 'The Big Apple' was de laatste prestigieuze marathon dit jaar. 2022 werd volledig gedomineerd door Kenia, dat een 6 op 6 haalde. De tweevoudige olympische kampioen Eliud Kipchoge won in Tokio (6 maart) en Berlijn (25 september), Evans Chebet haalde het dus in Boston (18 april) en New York. Amos Kipruto snelde in Londen (2 oktober) naar de winst en Benson Kipruto in Chicago (9 oktober). Het is voor het eerst dat een land een grandslam realiseert, sinds het mondiale circuit in 2013 werd uitgebreid met de marathon van Tokio.

Bij de vrouwen triomfeerde de 28-jarige Sharon Lokedi bij haar debuut over 42,195 km. Ze finishte in 2 uur, 23 minuten en 30 seconden in Central Park en was zo zeven seconden sneller dan de Israëlische Lonah Chemtai Salpeter. Wereldkampioene Gotytom Gebreslase uit Ethiopië vervolledigde het podium.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top