Parijs streeft naar 40 procent publieke woningen tegen 2035

Nieuws | Parijs wil tegen 2035 40 procent publieke woningen in de stad, zo maakte het stadsbestuur bekend. Van die 40 procent zou 30 procent sociale woningen moeten zijn, en 10 procent betaalbare woningen, met een lagere huurprijs dan het marktgemiddelde.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het vorige grote project rond stadsplanning dateert al van begin jaren 2000. De toenmalige socialistische burgemeester Bertrand Delanoë formuleerde toen de doelstelling van 25 procent sociale woningen. Dat objectief is intussen nagenoeg behaald. 

Maar er is meer nodig, want de Franse hoofdstad blijft inwoners verliezen omdat wonen er zo duur is. De gemiddelde huurprijs voor een appartement van 50 vierkante meter bedraagt er 1.200 euro per maand. Het afgelopen decennium vertrokken gemiddeld 10.000 inwoners per jaar.

Voor de middenklasse wil het stadsbestuur nu ook 10 procent "betaalbare" woningen aanbieden, waarvan de huurprijs 20 priocent onder het marktgemiddelde ligt. 

Bij elke nieuwbouw moet een bepaald aandeel sociale of betaalbare woningen uitmaken. En daarnaast zal er ook een woningfonds worden opgericht, dat bestaande gebouwen gaat opkopen en transformeren tot betaalbare woningen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top