‘Tokyo Vice’ op FOX: waargebeurd, verzonnen of iets daartussenin?
Door Pickx

Deel dit nieuws
Adelstein groeide op op een boerderij in Columbia, Missouri. Als kind begon hij met karate als reactie op pesterijen. Karate inspireerde Adelstein later om Japans te gaan studeren aan de universiteit van Missouri. Voor zijn tweede jaar ging hij naar Tokio, waar hij overstapte naar een Japanse universiteit. Eenmaal in Japan ging hij nooit meer weg.
Binnen vijf jaar na zijn studie Japans deed Adelstein examen om bij de Yomiuri Shimbun politieverslaggever te worden. Hij werd de eerste niet-Japanse verslaggever van de krant. Hij begon (zoals de meeste politieverslaggevers voor de krant) met het verslaan van honkbal, maar stortte zich al snel op de misdaadverslaggeving. Net als in de HBO-serie raadden collega’s hem aanvankelijk af om zich te verdiepen in de activiteiten van Japans meest beruchte misdaadsyndicaat, de yakuza. Na de jarenlange weigering van de redactie om zijn artikels over de yakuza te publiceren, verliet Adelstein de Yomiuri in 2005. Eén van zijn langdurige onderzoeken betrof een yakuza-leider, Tadamasa Goto.
Na zijn vertrek bij de krant publiceerde Adelstein een spraakmakende artikelenreeks en later een boek, ‘Tokyo Vice’. Het boek ontmaskerde Goto als FBI-informant, die informatie over zijn bende uitwisselde om in ruil in de Verenigde Staten een levertransplantatie te ondergaan (levers van yakuza zijn vaak beschadigd door drugsgebruik en overmatig drinken). Adelstein ontdekte dat Goto een visum had gekregen nadat hij een deal had gesloten met de FBI, wat inhield dat hij andere yakuza had verraden.
Zenboeddhistische priester
Adelstein werd in de aanloop naar de publicatie van zijn verhaal bedreigd door de yakuza. Hij publiceerde het toch in 2008. Goto verliet de yakuza en werd een boeddhistische priester om zich te beschermen tegen vergelding. Na zijn vertrek bij de Yomiuri werkte Adelstein voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij onderzoek deed naar mensenhandel.
Anno 2022 woont Adelstein nog steeds in Tokio. Hij is nu aan de slag als onderzoeksjournalist voor The Daily Beast en Asia Times. In 2017 werd hij een zenboeddhistische priester. Momenteel is hij bezig aan een vervolg op ‘Tokyo Vice’.
Sterk gedramatiseerd
Showrunner J.T. Rogers heeft benadrukt dat ‘Tokyo Vice’ sterk gedramatiseerd is. “‘Tokyo Vice’ is geen biografie, noch een documentaire”, zei Rogers in The New York Times. “Het is geïnspireerd door echte gebeurtenissen, maar het blijft fictie.” Entertainmentwaarde was de hoogste prioriteit, en elke waarheid die toevallig in de serie terechtkwam was slechts een bonus.
Geen van de personages, zei Rogers, hebben echt bestaan. Toch wilden de makers dat de serie geënt was op de realiteit van Tokio in die tijd. Hoewel de personages fictief zijn, is het karakter van Adelstein grotendeels overgenomen uit het boek. Ook het beeld van de yakuza moest waarheidsgetrouw weergeven hoe de organisatie destijds opereerde.
The Hollywood Reporter onthulde intussen dat veel mensen rondom Adelstein de juistheid van zijn memoires in twijfel trekken. Zoals de bewering dat Adelstein undercover ging bij de yakuza. Zijn undercoververslaggeving vormt een essentieel onderdeel van het verhaal, maar Adelsteins collega Naoki Tsujii betwijfelt of hij zoiets daadwerkelijk heeft gedaan. “Geen enkele journalist zou van de Yomiuri toestemming krijgen om undercover te gaan”, zei Tsujii. “In Japan doet zelfs de politie geen echte undercoveroperaties; het is in principe illegaal en bewijs kan op die manier niet worden verzameld, hoewel er onlangs enkele wettelijke hervormingen zijn doorgevoerd. De Yomiuri was erg streng over dat soort dingen.”
Bekijk de eerste aflevering van ‘Tokyo Vice’ vanavond om 20u35 op FOX of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Meest gelezen
-
1
Films
‘The Boogeyman’: de nieuwste Stephen King-horrorfilm is binnenkort beschikbaar via Disney+
-
2
Films
Het wordt zomers warm in de Proximus VOD-catalogus van juni
-
3
Films
Dominique Van Malder gaat in ‘Patiënt Dompi’ (Play4) de strijd aan tegen de kilo’s
-
4
Kids
Kostuums, drama en slapstick in juni met Pickx Mix
-
5
Series
Binnenkort op Streamz: het tweede seizoen van ‘F*** You Very, Very Much’
Lees meer over Series
-
Kostuums, drama en slapstick in juni met Pickx Mix
Of je nu houdt van flamboyante kostuums of eerder van literaire kostuumdrama’s, de tv-optie Pickx Mix heeft in juni wat voor je in petto. Een overzicht van de nieuwigheden waar abonnees met de tv-optie Pickx Mix de komende maand van kunnen genieten.
-
Binnenkort op Streamz: het tweede seizoen van ‘F*** You Very, Very Much’
Vanaf woensdag 5 juli kunnen we naar het tweede seizoen van ‘F*** You Very, Very Much’ kijken. In deze Vlaamse serie zien we hoe drie vrouwelijke dertigers zich een weg door het leven banen en samen heel wat avonturen beleven. Maar wat maakt deze serie zo bijzonder? Pickx legt het je uit
-
‘Yellowjackets’: een op en top vrouwelijke serie die geen taboe uit de weg gaat
Komend weekend wordt in de Verenigde Staten het tweede seizoen van ‘Yellowjackets’ uitgebracht. De tweede jaargang telt negen spannende afleveringen waarin niet enkel een spannend verhaal wordt verteld, maar ook gender en vrouwelijke rollenpatronen onder de loep worden genomen.
-
Roep je superkrachten op met 'The Power' op Prime Video
(Girl) Power rules. Superkrachten, die doen ons altijd dromen. En ook producers zijn er gek op. Elk jaar bedenken ze nieuwe superverhalen. De jongste telg in de metafamilie? 'The Power' op Prime Video. Prime Video is trouwens ook een van de redenen waarom we hoge verwachtingen hebben van deze serie. Netflix heeft er al een paar tegenslagen en annuleringen op zitten, zoals 'Jupiter's Legacy', 'The Imperfects' en 'Warrior Nun'. Prime Video daarentegen, boekt succes na succes met hun verhalen over superkrachten. Zo heeft 'The Boys' al een cultstatus verworven, maar ook 'American Gods' en het geanimeerde 'Invincible' zijn goede voorbeelden.
-
Wie is Metejoor? Docureeks ‘Met de Joris’ toont de andere kant van ‘s mans populariteit
Op 27 mei lanceert Streamz de vierdelige docureeks ‘Met de Joris’, waarin Metejoor open en eerlijk inzage geeft in het opzienbarende traject dat hem plots van leraar in Vosselaar naar nationale roem katapulteerde.
-
Is ‘Miss Scarlet and the Duke’ gebaseerd op waargebeurde feiten?
Sinds kort kan je op BBC First naar het derde seizoen van ‘Miss Scarlet and the Duke’ kijken. In deze serie zien we hoe een jonge Britse vrouw ten tijde van het Victoriaanse tijdperk aan de slag gaat als privédetective. De reeks heeft heel wat fans weten te verzamelen en zou volgens sommigen ook historisch accuraat zijn. Klopt die laatste stelling ook? Pickx zocht het uit.
-
'Onderhuids' op Streamz: botoxfeestjes met absurde karikaturen
Streamz pakt vanaf vandaag uit met een gloednieuwe originele dramedy, genaamd ‘Onderhuids’, over een luxueuze beautykliniek. Dit is wat je van de nieuwe fictieserie mag verwachten.
-
‘Knokke Off’ (VRT MAX): een serie die actrice Pommelien Thijs uit haar comfortzone haalde
Sinds kort kun je op VRT MAX naar de eerste drie afleveringen van ‘Knokke Off’ kijken. In deze nieuwe Belgisch-Nederlandse serie zien we hoe enkele jongeren een zomer in Knokke doorbrengen en zichzelf en elkaar ontdekken. De Vlaamse actrice Pommelien Thijs speelt een hoofdrol in de serie en speelt naar eigen zeggen een zeer gewaagde rol.
-
'Liefde voor Muziek': dit zijn de strafste covers van dit seizoen tot nu toe
Het minste wat we kunnen stellen, is dat dit seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ een erg hoog niveau haalt. Onder andere Daan, Stef Bos en Portland konden al verrassen met ijzersterke covers. Pickx lijst voor jou de hoogtepunten van deze editie tot nu toe op.
-
De ideale films en series om Pride Week mee te vieren
Hulde aan de regenboogvlag, het is Pride Week, het uitgelezen moment waarop de LGBTQIA+-community gevierd wordt en waarbij het belang aan gelijke rechten en verdraagzaamheid centraal staan. Wie deze belangrijke tijd van het jaar liefst thuis voor de buis viert, heeft keuze tussen een gamma aan films en programma’s die queerness in de verf zetten en vieren. Een overzicht.
-
De beste en meest verrassende gastrollen in ‘Columbo’
De Amerikaanse detectiveserie ‘Columbo’, met Peter Falk als de briljante inspecteur uit de titel, is vandaag nog even genietbaar als toen de serie zo’n 50 jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden. In al die jaren legendarische televisie passeerden ook heel wat bekende gastacteurs en toen nog onbekende sterren de revue. Nu je de reeks kan herbekijken elke maandagavond op VTM4, somt Pickx enkele van de meest verrassende gastrollen op.
-
'Rough Diamonds', een opmerkelijke reeks over de gesloten Antwerpse diamantwereld
Misdaadfictie doet het goed, zo bewijst het succes van talloze Scandinavische misdaadreeksen en, iets recenter, de 'Undercover'-franchise. 'Rough Diamonds' werkt voort met het vertrouwde recept van een misdaadthriller maar is op zijn eigen manier toch uniek. Pickx vertelt je waarom.
-
Marvels ‘Moon girl and Devil Dinosaur’ komt naar Disney+
‘Moon Girl and Devil Dinosaur’ is de allereerste Marvel-serie die geproduceerd is voor de zender Disney Channel, en komt nu ook naar Disney+. De animatiereeks is gebaseerd op de gelijknamige comics, maar maakte gebruik van enkele creatieve vrijheden.
-
In afwachting van 'Black Mirror' seizoen 6: de zes beste afleveringen om te herbekijken
De Britse anthologieserie ‘Black Mirror’, het geesteskind van Charlie Brooker, is in juni terug met een nieuw seizoen, vier jaar na het vorige. Brooker zegt zichzelf te hebben overtroffen met de nieuwe afleveringen, en dat wil wat zeggen. Aan wie zich wil voorbereiden door enkele afleveringen te herbekijken, kunnen we deze spannende, ontroerende en huiveringwekkende verhalen aanraden.
-
'Dexter: New Blood' (Play6): bevat deze vervolgserie een beter einde dan ‘Dexter’?
Morgenavond kun je op Play6 naar ‘Dexter: New Blood’ kijken. Deze vervolgserie op het razendspannende ‘Dexter’ ging al danig over de tongen in de Verenigde Staten. Daar keek men reikhalzend uit naar hoe de serie tot zijn einde zou komen en of dat einde beter was dan de slotaflevering uit de oorspronkelijke serie. Pickx velt zijn oordeel.
-
Binge met mate: het culinair hoogstaande 'The Bear'
‘The Bear’, een van de grotere streamingsuccessen van Disney+ vorig jaar, krijgt deze zomer een vervolg in de vorm van een tweede seizoen. Voor wie de culinaire, chaotische dramareeks met Jeremy Allen White in de hoofdrol nog niet gezien heeft een warme aanbeveling om de serie op te nemen in je volgende bingewatchsessie.
-
Dit zijn onze favoriete fictieve koninginnen
In het echte leven lijkt de tijd van de sterke monarchieën grotendeels voorbij te zijn, maar in fictiefilms of series worden koninkrijken nog steeds geregeerd door iconen die van het scherm spatten. Of ze nu in de ruimte of in uitgevonden landen vertoeven, koninginnen tonen vaak een grote graad van moed, meelevendheid en weerbarstigheid. Kijk maar naar het nieuwe ‘Queen Charlotte: A Bridgerton Story’ op Netflix, een spin-off van de populaire serie ‘Bridgerton’. Naar aanleiding van het verschijnen van die reeks, blikt Pickx terug op onze favoriete schermkoninginnen.
-
'And Just Like That' keert terug: hoe zou het nog zijn met de actrices van 'Sex and the City'?
'And Just Like That', het vervolg op de hitreeks 'Sex and the City', krijgt binnenkort een tweede seizoen. 'Sex And The City', dat tussen 1998 en 2004 werd uitgezonden, volgde de romantische avonturen van vier New Yorkse dertigers. In 2021 blies HBO de reeks nieuw leven in met 'And Just Like That'. Pickx vertelt je hoe de carrières van de vier 'Sex And The City'-actrices zijn geëvolueerd.
-
‘American Horror Story: Delicate’: dit weten we over het verhaal en de cast
Fans van de anthologieserie ‘American Horror Story’ zitten op hete kolen, want deze zomer wordt het twaalfde seizoen verwacht. Druppelsgewijs worden details bekendgemaakt over het verhaal en de cast, en niet elk stukje nieuws stemt de kijkers even hoopvol. Pickx overloopt wat we al weten.
-
‘Wie Zoekt die Wint’-bedenkers Kamiel De Bruyne en Wannes Deleu: “Het huis is een zwijnenstal na de opnames”
Wie breekt zijn kot af voor 100.000 euro cash? Dat is de hamvraag in het nieuwe VTM-programma ‘Wie Zoekt Die Wint’, waarvan zaterdag de eerste aflevering te zien was, nadat er in september al een oproepaflevering gelanceerd werd. Wij spraken toen met bedenkers Kamiel De Bruyne en Wannes Deleu over hun nieuwe format.