Piqué hangt voetbalschoenen aan de haak: "Ik ben in Barça geboren, ik zal hier sterven"

Sport | Zaterdag speelde Gerard Piqué zijn laatste wedstrijd als profvoetballer. Het waren de laatste speelminuten van zijn 14-jarige carrière bij FC Barcelona. Een volgepakt Camp Nou scandeerde luidkeels "Siempre Piqué" ("Voor altijd Pique").

Door Pickx

Deel dit nieuws

Camp Nou heeft afscheid genomen van één van zijn legendes: Gerard Piqué. Na een carrière van meer dan 14 jaar bij de Catalaanse club gaat de Spaanse speler op voetbalpensioen. We blikken terug op zijn fabelachtige carrière, symbool van een onvergetelijke Barcelona-lichting.

Historische carrière

Mei 2008. De jonge Piqué sluit zich aan bij Barça. Met Pep Guardiola aan het roer verwacht FCB een uniek seizoen. De jonge Lionel Messi is al één van de uitblinkers. Hij ontpopte zich in het seizoen 2008-2009 tot de leider van een dreamteam met namen als Victor Valdes, Carles Puyol, Daniel Alves, Xavi, Iniesta, Busquets, Thierry Henry en Samuel Eto'o. En dat is nog maar het begin.

Dit eerste seizoen wordt voor Piqué en Barcelona een echt sprookje. De club won alles wat er te winnen viel. De Catalanen werden Spaans kampioen met 87 punten (27 overwinningen, 6 gelijke spelen en 5 nederlagen). Ze wonnen ook de Spaanse beker tegen Athletic Bilbao en de Champions League tegen Manchester United. Piqué speelde tegen zijn voormalige werkgever, Man United, en werd een van de weinige spelers die deze wedstrijd twee jaar op rij won met een andere ploeg. Barça voegde aan deze successen de Spaanse Supercup, de Club World Cup en de UEFA Supercup toe.

Tijdens dit ongelooflijke seizoen vestigde Piqué zich als onbetwistbare titularis in Guardiola's spelsysteem. Hij verlengde zijn contract bij de club tot 2015. Met Barça wint hij acht Spaanse kampioenstitels, zeven bekers, zes Supercups, drie Champions Leagues, Club World Cups en de UEFA Supercup tot 2021. Piqué zal niet minder dan 400 wedstrijden in het iconische blauw-rode shirt hebben gespeeld.


Emotioneel afscheid

Piqué nam zaterdag tegen Almeria afscheid van de fans van Camp Nou. Onder applaus voor de 2-0-overwinning hield de speler een emotionele toespraak. Het was geen adieu maar een 'tot ziens': "In het leven, als je ouder wordt, besef je dat liefhebben soms loslaten is. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier in de toekomst nog zal zijn", zei hij in tranen. "Ik hou van Barça. Daarom denk ik dat het de juiste tijd is om te gaan. Het is geen afscheid. Zoals mijn grootvader zegt: ik ben hier geboren, ik zal hier sterven."

De vele aanwezige fans (92.605 mensen, een publiek dat in het Nou Camp niet meer is gezien sinds de Clasico tegen Real Madrid in 2019) scandeerden vervolgens zijn naam en een niet mis te verstane boodschap: Siempre Piqué! Hij zal voor altijd in de harten van de Catalaanse fans blijven, als symbool van een historische generatie.

Volg het beste van La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top